Čak 65 posto svjetske populacije ima smanjenu mogućnost probavljanja laktoze, a to je posljedica nedostatka enzima koji je genetski uzrokovan i izaziva poteškoće.
Nepodnošenje (intolerancija) laktoze je nemogućnost probavljanja mliječnog šećera – laktoze. Za njegovu razgradnju na sastavne dijelove potreban je enzim laktaza koji se prirodno nalazi u tankom crijevu.
Intolerancija nastaje kada se laktaza ne proizvodi u količinama dovoljnim za razgradnju (hipolaktazija) ili kad enzim u potpunost nedostaje (alaktazija), pa nesvarene supstance ne mogu iz tankog crijeva da pređu u krvotok.
U Evropi je ima od pet do 12 posto ljudi
Posljedica je pojava gasova koji prouzrokuju probleme, a iako ovo stanje ne ugrožava život, može značajno da smanji njegov kvalitet ako je netolerancija na laktozu nedijagnostikovana.
Urođena intolerancija na laktozu je rijetka bolest prouzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestuje se jakom vodenastom dijarejom, koja se javlja ubrzo nakon prvog mliječnog obroka (dojenja), piše Medical Society.
S druge strane, stečena intolerancija je znatno češća, pa se u Evropi javlja kod pet do 12 posto populacije, dok je najčešća u Aziji i Africi.
Simptomi intolerancije na laktozu
Simptomi koji otkrivaju laktozu su: bol i grčevi u trbuhu nakon konzumiranja namirnice koje sadrže laktozu, česta nadutost i gasovi, česta mučnina, može se javiti potreba za povraćanjem, ali rjeđe.
Simptomi se najčešće javljaju 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu. Tokom dužeg perioda, može doći do neadekvatne apsorpcije ugljenih hidrata, ali i ostalih hranjivih supstanci.
Laktoze ima u lijekovima, sosevima i hljebu
Osim u mlijeku i mliječnim proizvodima, laktoze ima u hrani koja sadrži skrob (neke vrste hljeba, žitarica i krekera, tjestenina i tijesta za picu). Pripazite i na kupovne soseva na bazi pavlake, većina ih sadrži laktozu. Mnogi prelivi za salate sadrže malo mlijeka, što takođe može da smeta. Problem može biti i u pavlaci za kuhanje, nekim kupovnim kremastim supama, pudingu i sladoledu. Laktozu mogu da sadrže i neke vrste lijekova, pa ljekara treba upozoriti da patite od netolerancije, prenosi 24 sata.hr.
Obično se javlja i manjak kalcijuma
Ljudi koji imaju većih problema sa intolerancijom na laktozu i moraju da izbjegavaju većinu mliječnih proizvoda, moraju da paze da putem ishrane obezbijede dovoljnu količinu kalcijuma, zbog eventualnog manjka kalcijuma. Pojačajte unos zelenog lisnatog povrća, susama, orašastih plodova i suhog voća. (Tuzlanski.ba)