intolerancija
Jeste li znali da možete razviti alergiju na vino?
Nerijetko ljudi nakon čaše vina osjećaju žeđ ili ih zaboli glava. Ipak, neki mogu imati i ozbiljnije reakcije, odnosno, mogu razviti netoleranciju na vino. To, pak, može dovesti do opasnih nuspojava. Primjerice, ljudima koji su bolovali od...
Stečena intolerancija na laktozu češća je od urođene
Čak 65 posto svjetske populacije ima smanjenu mogućnost probavljanja laktoze, a to je posljedica nedostatka enzima koji je genetski uzrokovan i izaziva poteškoće. Nepodnošenje (intolerancija) laktoze je nemogućnost probavljanja mliječnog še...
Kako prepoznati da li ste intolerantni na ugljikohidrate?
Ako ste se u prošlosti borili sa viškom kilograma ili tu bitku i dalje vodite, postoji velika vjerovatnoća da ste osjetljivi na ugljikohidrate. Šta to tačno znači? Iznenađujuće je saznanje da postoje ljudi koji su osjetljivi na njih i imaju...
Promjene u tijelu koje se dogode kad izbacite mliječne proizvode
Mliječni proizvodi bogat su izvor važnih hranjivih tvari, ali sve više ljudi razvija intoleranciju na laktozu. Ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu ne proizvode dovoljno enzima laktaze odgovornog za razgradnju laktoze (šećera u mlijeku...
Odgovorite na ova pitanja i saznajte jeste li intolerantni na ugljikohidrate
O intoleranciji organizma na gluten zadnjih se godina puno govori, no nepodnošljivost ugljikohidrata također je vrlo česta pojava, prenosi Mindybodygreen. "Riječ je o sivoj zoni. Količina ugljikohidrata koji odgovaraju metabolizmu jedne oso...
Samodijagnoza intolerancije ili alergije na hranu novi je poremećaj u prehani
Brojne su prednosti zdrave prehrane, no pojavila se i jedna negativna, nutrichondria. Ovaj novi oblik poremećaja u prehrani stručnjaci su opisali kao ''sklonost samodijagnozi intolerancije ili alergije na hranu temeljem pretpostavki ili man...
Intolerantni ste na laktozu: Kako nadomjestiti kalcij i vitamin D
Najveći problem ljudi intolerantnih na laktozu je taj što, odricanjem od mliječnih proizvoda, uglavnom u organizam unose manje kalcija nego što je potrebno. Dobra stvar je što se taj nedostatak može lako nadomjestiti, jer postoji mnogo nam...
Tajni krivac za zdravstvene probleme kojeg zovu 'novim glutenom'
Intolerancija na gluten krivac je za loše zdravlje mnogih ljudi i jedan od pokretača sindroma iritabilnog kolona. Kod velikih problema s probavom ljudi često eliminiraju gluten iz prehrane, ali što napraviti ako nakon toga problem ne nestan...
"Opasan" kao gluten: Tajni krivac za zdravstvene probleme
Intolerancija na gluten krivac je za loše zdravlje mnogih ljudi i jedan od ‘pokretača’ sindroma iritabilnog kolona. Kod velikih problema s probavom ljudi često eliminišu gluten iz prehrane, ali što napraviti ako nakon toga problem ne nestan...
Oko 22 posto ljudi vjeruje kako imaju intoleranciju na hranu
Intolerancija na hranu postala je prvi trend, utvrdila je studija britanske organizacije Food and Drink Innovation Network provedena na 1600 ljudi. Oko 22 posto ljudi vjeruje kako su alergični na određene namirnice, piše Daily Mail. Tu si d...