Tokom prošle godine, novi zdravstveni trendovi imali su jedan cilj, vratiti sat i zaustaviti jednu od najvećih garancija u životu, a to je starenje. 

Savjeti ljekara: Zadržite mladost kože i mozga uz ove suplemente
Foto: Ilustracija | Usporavaju starenje

Svake sedmice još jedan dodatak, ubod ili piće gurne se u centar pažnje, obećavajući da će ponuditi tajnu vječne mladosti.

Ali da li neko od njih zaista služi bilo kojoj od ovih prednosti? 

Dnevni posao dr Mohammeda Enayata je u Lewishamu, gdje radi kao ljekar opšte prakse za NHS . Ali njegov drugi posao je u HUM2N, biohakerskoj klinici svemirskog doba u Južnom Kensingtonu, piše Daily Mail

Stručnjak za dugovječnost uzima cijeli koktel suplemenata kako bi svom tijelu dao poticaj koji mu je potreban. Ovdje otkriva koje suplemente uzima posebno za dugovječnost, zdravlje mozga i kože. 

NAD+

Dr Enayat tvrdi da kako starimo nivoi NAD+ u našem tijelu opadaju. On dodaje da postoji veliki broj dokaza koji pokazuju da pad počinje već sa 20 godina.

Smatra se da injekcije NAD+ pomažu u borbi protiv promjena povezanih sa starenjem stimulirajući popravak oštećenog tkiva i promovirajući proizvodnju novih zdravih stanica, kako u koži tako i unutar tijela. 

To je skraćenica za nikotinamid adenin dinukleotid i molekula se nalazi u svakoj ćeliji vašeg tijela i odgovorna je za stvaranje energije i održavanje zdravlja stanice. 

Magnezijum

Nakon što je testirao stotine pacijenata u svojoj klinici i otkrio da oko 80 posto njih ima nizak nivo magnezijuma, sada ga uključuje u svoju dnevnu dozu vitamina. Metalni element koji se uglavnom nalazi u kostima je neophodan za život. 

Možete ga dobiti iz hrane bogate hranjivim tvarima, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, skuša i banane. Dr Enayat kaže da uzimanje pomaže vašim kostima i kognitivnom zdravlju mozga. On dodaje da nizak nivo magnezijuma može biti povezan "sa lošim spavanjem, nervozom, grčevima u mišićima i trzajima."

Pokazalo se da je ključan za zdravlje mozga, kostiju i srca. Još jedan pregled iz 2018.  otkrio je da oni s većom potrošnjom magnezija imaju manji rizik od razvoja srčanih bolesti.  Dr Enayat je dodao da je magnezijum vitalan za mineralnu gustinu kostiju, a njegov nedostatak je povezan sa stanjivanjem kostiju.   

Proteinski prah i kolagen

Protein je neophodan da tijelo raste i popravlja se. Zato ga dr Enayat uključuje u svoje suplemente za dugovječnost.  Enzimi u tijelu su svi bazirani na proteinima, razgrađuju hranu, pomažu umnožavanju DNK i uništavaju toksine u jetri. Ali naši mišići su takođe uglavnom proteini, zajedno sa kosom i noktima, a kosti i koža se oslanjaju na to da rade i rastu.   

Iako se može naći u pasulju, mahunarkama, ribi, jajima i mesu, stručnjak za dugovječnost kaže da uzima kada zna da ga ishranom ne unosi dovoljno. 

"Uzimam kolagen proteinski prah, ne svaki dan, ali posebno u dane kada znam da ću nutritivno imati manje proteina", rekao je. 

Kaže kako mijenja različite vrste.

"Neko vrijeme ću koristiti goveđi kolagen i proteine ​​kolagen peptida, a zatim ću raditi proteinski prah na bazi graška, koji je vrlo lak za probavni trakt. Onda, ako budem prolazio kroz bilo kakvu izgradnju mišića, radit ću na proteinima na bazi surutke", pojašnjava. 

Kako kaže to radi u periodu od tri mjeseca kako bi spriječio dobivanje "upalnog odgovora".