Foto: Tuzlanski.ba

Tokom praznika trpeza je bogatija, a teško je odoliti svim ukusnim jelima koja se nalaze na trpezi. A uz to sve se javljaju probavne tegobe, ali srećom postoje načini kako da uživate bez osjećaja nadutosti.

Uz samo nekoliko trikova osjećat ćete se bolje i dobro izgledati za vrijeme praznika.

Često se pojave tegobe

Iako je sezona praznika vrijeme kada ljudi slave i uživaju u hrani i piću, često zbog količine dođe do probavnih tegoba. Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje s obzirom da prosječna osoba samo na Božić unese oko 6 000 kalorija - što je otprilike trostruko više nego što nam treba da bismo preživjeli. Nutricionistkinja dr. Laure Hyvernat za  Harper's Bazaar dala je savjete kako što lakše preživjeti praznike.

Količina hrane igra veliku ulogu u stvaranju probavnih problema, ali i raznolikost hrane koju jedemo jer naš probavni trakt nije naviknut na sve te namirnice u isto vrijeme.

O svojoj probavi moramo razmišljati kao o maloj tvornici za recikliranje. Ona pretvara svaki zalogaj (zahvaljujući slini, želučanim kiselinama, probavnim enzimima i bakterijama u crijevima) u male čestice koje se nazivaju hranjivim tvarima tako da naša tijela mogu koristiti za izgradnju vlastitih molekula.

Izbjegavajte grickalice

Obično su grickalice i hrana u obliku kanapea najveći neprijatelji na svečanom stolu, jer se poslužuju na samom početku obroka. Ako ste gladni i pod stresom (možda zbog porodice) pojest ćete previše. Obično sadrže skrivene šećere, a zbog toga što su mali ne osjećate koliko ste pojeli.

Ne preskačite doručak

Obavezno jedite pravi doručak taj dan prije prazničnog ručka ili večere jer ćete tako lakše kontrolirati ukusnu hranu.

Oprezno s vinom

Alkohol također sadrži velike količine šećera. Ograničite unos alkohola i uvijek između svake čaše alkohola popijte čašu vode.

Jedite polako

Ako jedete polako i pravilno žvačete hranu značit će da gutate manje zraka i tako nadutost smanjiti na minimum. Također će vaš mozak poslati signale da je vaš želudac pun i pomoći će vam da izbjegnete prejedanje. Božićna okupljanja nisu stvorena za žurbu, zato se opustite, razgovarajte i uživajte u svakom zalogaju. (rtl.hr)