Foto: Tuzlanski.ba

Sirutka, nusproizvod koji nastaje prilikom pripremanja sira bogat je mliječnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrijednim bjelančevinama, vitaminima (B6, B2, B12, K, C), mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor), amino-kiselinama, a pored toga ima nisku kaloričnu vrijednost.

limunadaVijekovima se koristi kao sredstvo za podsticanje apetita i poboljšanje varenja, a savremena nauka dokazala je da, osim toga, sprječava pojavu hipertenzije, moždanog i srčanog udara, reguliše holesterol, povećava mišićnu masu, sprečava osteoporozu, jača imunitet, eliminiše stres, obezbeđuje organizmu visok nivo energije, piše Magičnobilje.com.

Sirutka u prahu se dobija industrijskom preradom mlijeka i ne može da konkuriše domaćoj sirutki.

Kako se pravi sirutka:

Prokuhati litar mlijeka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna.

Ostaviti da odstoji neko vrijeme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost (sirutka) koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider.

Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći “rikota” sir.

Uzima se jedna manja ili veća kašika sirutke i stavlja se u 2 dl vode (jedna čaša) i pije se uz svako jelo. Ovo će naročito pomoći osobama koje su sklone gorušici.