Kako smanjiti želju za slatkim?
Foto: Tuzlanski.ba

Jednostavne šećere bi trebali konzumirati što manje, ali to je često lakše reći nego učiniti.

Zbog toga se postavlja pitanje: kako smanjiti želju za slatkim?

Šećer je svuda oko vas, pa čak i u namirnicama za koje nikada ne bi rekli da ih sadrži. Jednostavni šećeri se razgrađuju brzo, a namirnice koje ga sadrže često imaju vrlo malo vitamina i minerala. Te namirnice uzrokuju nagli porast glukoze u krvi. Nakon određenog vremena, nivo glukoze u krvi se naglo smanjuje i uzrokuje pad energije i ponovnu želju za slatkim.

S druge strane, složeni šećeri se sporije razgrađuju, a namirnice koje ga sadrže imaju visoku razinu vitamina, minerala i vlakana. Takve namirnice su povrće, cjelovite žitarice, smeđa riža i slično. Nakon konzumiranja namirnica s složenim šećerom nema naglog pada glukoze u krvi, a razina energije je stabilna.

Smanjenje jednostavnih šećera iz jelovnika je za većinu ljudi puno teže no što se čini na prvi pogled. Čak i mala količina šećera brzo stvara želju za još više. Nagli prestanak konzumacije šećera često uzrokuje glavobolje, promjene raspoloženja,želju za slatkim i umor. Da sve bude još gore to dovodi do začaranog kruga promjene raspoloženja, gojaznosti i dijabetesa. To je dodatni razlog zbog kojeg bi trebali izbjegavati upravo jednostavne šećere.

Kako smanjiti želju za slatkim?

Prije svega, trebate biti svjesni da se šećer ne nalazi samo u kolačima, keksima i drugim slasticama koje konzumirate između obroka. Šećer se nalazi u većini hrane koja se svaki dan nađe na vašem jelovniku. Hljeb, voćni jogurti, umaci i preljevi za salatu također sadrže jednostavan šećer. Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete!

Velike količine šećera se nalaze i u gotovo svim pićima, osim vode. No, ono što je utjeha u tome ja da kada se jednom naviknete na običnu vodu ili čaj, nećete više posegnuti za slatkim napicima.

Savjeti:

1. Nemojte piti kafu kao zamjenu za obrok, posebice doručak. Smanjite unos kofeina koliko god je to moguće. Za početak ga možete zamijeniti zelenim čajem.

2. Pijte i prirodnu mineralnu vodu, jer nedostatak minerala može dovesti do povećane potrebe za slatkim.

3. Priuštite si više složenih ugljikohidrata. Jedite ugljikohidrate iz povrća!

4. Pokušajte imati cjelovite obroke u kojima su zastupljene sve hranjive tvari-proteini, ugljikohidrati (ne iz žitarica) i masti.

5. Bademi i orasi neka vam budu zamjena za uobičajeni međuobrok.

6. Koristite cimet. On će vam pomoći uravnotežiti razinu šećera u krvi. Možete ga dodati u smoothie, pa čak i slatki krumpir.

7. Zamijenite šećer sa prirodnom zamjenom za šećer steviom.

8. Osigurajte si dovoljno sna i odmora. Potreba za slatkim je neposredno povezana s nedostatkom sna. (kiwi.hr)