Kako prekomjerna konzumacija jaja može uticati na zdravlje?
Foto: Tuzlanski.ba

Konzumacija jaja u prekomjernim količinama dovodi do određenih posljedica. Kao u svemu, tako je i u konzumiranju ove namirnice potrebno pronaći balans, odnosno -  prepoznati kada je previše loše po nas.

Neosporna je činjenica da jaja imaju mnoge zdravstvene dobrobiti, kao što su pomoć pri kontroli tjelesne težine, poboljšavanju zdravlja očiju, te osiguravanju razne hranjive tvari, od proteina do omega-3 masnih kiselina. Ipak, sa ovom namirnicom ne bismo smjeli pretjerivati. Ukoliko dođe do toga, čeka nas nekoliko posljedica.

Zatvor

Jaja imaju puno proteina, ali ne i vlakana koja pomažu probavi. Nedostatak vlakana dovodi do zatvora pa se savjetuje konzumirati jaja uz namirnice bogate vlaknima, kao što su špinat i rajčica.

Akne i prištići

Akne nastaju zbog visokog nivoa hormona progesterona, koji je prisutan u jajima. Dakle, ako iznenada uočite akne na koži, možda biste trebali pripaziti koliko često konzumirate jaja.

Nadutost

Jaja su nekima idealan doručak, ali ne i onima koji su osjetljivi na njih. Osjetljivost na jaja očituje se nadutošću i plinovima. Intolerancija na jaja znači da ne možete pravilno probaviti određeni element u jajetu, odnosno da možda nemate određeni enzim u tijelu koji ga može razgraditi. To vas ne čini samo nadutima, već možete osjetiti i bolove u trbuhu, glavobolju i napetost.