Ponovo je uložena žalba za nabavku linearnog akceleratora UKC-a Tuzla, što dodatno produžava agoniju onkološkim pacijentima. 

Žalbu za nabavku linearnog akceleratora uložila kompanija iz Tuzle stara nepunih godinu dana
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Životi onkoloških pacijenata ovise o tenderu

Nakon što je od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH dva puta poništena nabavka “Linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma”, Univerzitetski klinički centar Tuzla je prema Zakonu o javnim nabavkama na portalu javnih nabavki, dana, 21.06. 2024. godine, objavio novu tendersku dokumentaciju za nabavku gore navedene opreme.

Nakon okončanja predmetnog postupka, 09. septembra 2024. godine, mostarska firma Inel-Med d.o.o. izabrana je kao najpovoljniji ponuđač.

Pored firme Inel-Med doo Mostar na tender se prijavila i firma MSG d.o.o. Tuzla, koja je od strane Komisije za javne nabavke ocijenjena kao nepravilna, iz razloga što ne zadovoljava sve uslove postavljene u tehničkoj specifikaciji navedenoj u tenderskoj dokumentaciji.

Vezani članak Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla: Među ponuđačima i kompanija stara nepunih godinu dana

Univerzitetski klinički centar Tuzla zaprimio je žalbu od strane MSG d.o.o. Tuzla, zastupanog po punomoćniku Sanelu Neziriću.

Simptomatično je da je navedeni punomoćnik u ranijim tenderskim procedurama zastupao kompaniju Siemens medicine iz Sarajeva koja se prijavljivala na tender, a nakon što nije bila odabrana kao najpovoljniji ponuđač, ulagala žalbe zbog čega je tender padao. 

Podsjećamo, MSG je kompanija koja je, prema informaciji koju je Tuzlanski.ba dobio iz registra Općinskog suda Tuzla, osnovana 21. decembra 2023. godine o čemu smo već ranije pisali. 

Iz Siemens medicine su za Tuzlanski.ba ranije također kazali da su ''opremu ponudili u postupku javne nabavke preko partnerske firme'', zbog čega se i otvorilo pitanje da li Siemens medicine i MSG Tuzla sarađuju, a Sanel Nezirić kao punomoćnik obje kompanije sugeriše na to.

Vezani članak Uložena nova žalba za nabavku linearnog akceleratora UKC-a Tuzla, Mirza Mustafagić najavio proteste

Dalje je sada otvoreno pitanje zašto je kompaniji Siemens medicine u cilju obaranje tendera za nabavku linearnog akceleratora i da li se kome pogoduje u ovoj nabavci, no to će svakako pokazati istraga nadležnih organa koja je u toku. 

Komisija je u postupku analize žalbenih navoda te će odluku po žalbi saopćiti u zakonski određenom roku u ponedjeljak.