Evropska noć istraživača održana je i u Tuzli, uz poruku da je uloga nauke i inovacija ključna u oblikovanju budućnosti, posebno kada su u proces uključeni mladi ljudi.

Evropska noć istraživača u Tuzli: Uloga nauke i inovacija ključna u oblikovanju budućnosti
Foto: Grad Tuzla | Promovisanje nauke

Evropska noć istraživača u Tuzli, kao i u drugim gradovima poput Mostara, Sarajeva i Banja Luke, promoviše nauku, inovacije i podržava naredne generacije istraživača. 

Ovogodišnji domaćin sajma nauke i inovacija za Tuzlu bila je Richmond Park School Tuzla, gdje su se posjetioci upoznali s inovativnim projektima i istraživačkim radovima učenika, studenata, naučnika i poduzetnika.

Evropska noć istraživača, koja se održava istovremeno u 25 zemalja i više od 400 gradova širom Evrope, pruža priliku da se istakne važnost obrazovanja, inovacija i uticaja naučnih istraživanja na svakodnevni život.

Događaj okuplja naučnike, inovatore, poduzetnike i učenike osnovnih i srednjih škola, koji su kroz različite sadržaje predstavili svoje projekte i ideje.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, otvarajući manifestaciju, istaknuo je da je vrijednost istraživačkih projekata nemjerljiva posebno kada ih provode mladi i djeca.

Naglasio je da je Tuzla oduvijek prednjačila u kulturi, tradiciji, privredi i nauci, te da je ovaj događaj još jedan dokaz da s ovako mladim ljudima Tuzla ima svijetlu i perspektivnu budućnost.

"Ovaj projekat dodatno potvrđuje opredijeljenost Tuzle ka europskim integracijama i evropskom putu. Značaj ovakvih inicijativa za naš grad i širu zajednicu je neizmjeran", kazao je.

Tokom Evropske noći istraživača u Tuzli, kao i u svih drugih deset gradova širom Bosne i Hercegovine promovisani su nauka, inovacije, te podržane naredne generacije istraživača.