Iako svi smatraju da je voće izuzetno zdravo za organizam, ponekad voće može uzrokovati probleme i bolove.

Uravnotežena ishrana: Kako voće utiče na naš metabolizam i zdravlje jetre?
Foto: Pixabay | Jabuke sadrže više fruktoze

Svako voće je zdravo i bogato vitaminima, međutim ukoliko se konzumira u velikim količinama može biti loše za organizam. 

Voće koje preporučuju svi nutricionisti i ljekari i koje se generalno smatra zdravim, sadrži ugljene hidrate, glukozu i fruktozu, može izazvati probleme sa jetrom.

Recimo, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza.

Stručnjaci kažu da je ovaj problem moguće izbjeći ako se povede računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Pa tako je preporuka da se uzima prije podne kada nam je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i organizam „razlaže“ glukozu i fruktozu.

Glukoza se reguliše inzulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. Kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.

Način da se ovo spriječi i na neki naučin neutrališe negativno svojstvo voća jeste da se konzumira sa drugom hranom, proteini će pomoći da se spriječi oboljenje jetre.