Jogurt, kafa, pecivo i sok cijeđene narandže - zvuči kao savršen doručak. No, rijetki znaju da baš te namirnice nisu nimalo dobre za konzumaciju na prazan želudac, prenosi živim.hr.
Donosimo popis namirnica koje loše padaju na prazan želudac, ali i popis onih koje slobodno možete jesti natašte.
Šta se ne preporučuje:
Proizvodi od prhkog i lisnatog tijesta
Ah te pekare. Ko im može odoljeti!? Treba ipak naglasiti da namirnice pune kvasca na prazan želudac mogu dovesti do nadutosti.
Slatkiši
Šećer povećava razinu inzulina, a to stvara veliki pritisak na gušteraču koja se tek 'probudila'. Redovna konzumacija slatkiša na prazan želudac može, kažu stručnjaci, dovesti do dijabetesa.
Jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi
Ako jedete jogurt na prazan želudac, hlorovodična kiselina koja se stvara u želucu ubija dobre bakterije mliječne kiseline. Zaključak je da od jogurta ujutro nećete imati puno koristi.
Kruške
Prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.
Paradajz
Sadrže velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultirati čirom na želucu.
Svježi krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je aminokiselinama. Međutim, ono može izazvati žgaravicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.
Banane
Jedete li banane na prazan želudac, količina magnezija u krvi znatno će se povećati, što može biti štetno za srce.
Ljuti začini
Ljuta hrana može oštetiti i nadražiti želučanu sluznicu te povećati proizvodnju kiseline u želucu. To pak može pridonijeti razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.
Hladna gazirana pića
Ako ujutro pijete hladna gazirana pića, možete oštetiti sluznicu i smanjiti prokrvljenost želuca. Posljedica je toga da se hrana probavlja puno sporije.
Agrumi
Agrumi su krcati voćnim kiselinama i, ako se jedu na prazan želudac, mogu izazvati žgaravicu te povećati rizik od gastritisa i čira na želucu.
Šta se preporučuje:
Zobena kaša
Zobena kaša stvara zaštitni omotač oko ovojnice želuca, što sprječava da hlorovodična kiselina našteti zidovima želuca. Također sadrži topljiva vlakna koja snižavaju razine holesterola.
Heljda
Heljda nježno stimulira probavni sustav, a uz to je odličan izvor bjelančevina, željeza i vitamina.
Palenta
Pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crijevne mikroflore te nas dugo drži sitima.
Pšenične klice
Dvije kašike pšeničnih klica sadrže oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E te 10 posto preporučenog unosa folne kiseline. Također pomažu u pravilnom radu probavnog sistema.
Jaja
Naučno je dokazano da jaja za doručak mogu značajno smanjiti ukupan dnevni unos kalorija.
Lubenica
Lubenica na prazan želudac opskrbit će vas dobrom količinom tekućine. Uz to, ovo voće je odlično za zdravlje očiju i srca, i to zahvaljujući velikim količinama likopena.
Borovnice
Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje borovnica poboljšava pamćenje te reguliše krvni pritisak i metabolizam, naročito ako ih jedete za doručak.
Integralni hljeb bez kvasca
Ugljikohidrati i druge korisne hranjive tvari koje se nalaze u kruhu neophodne su za naše tijelo, a najbolje ih je jesti rano ujutro.
Orašasti plodovi
Ne samo da poboljšavaju probavni sistem, već i normaliziraju pH želuca.
Med
Med pomaže u razbuđivanju tijela ujutro te nas opskrbljuje snagom i energijom. On također potiče aktivnost mozga te povećava razinu hormona sreće serotonina. (Tuzlanski.ba)