Foto: Tuzlanski.ba

Prije nekoliko godina Lesley Hutchinson brinula je da bi njen partner Chris Coulter mogao da umre u snu zbog problema sa disanjem koje je uzrokovala njegova prekomjerna težina. Danas takvih briga više nemaju. Chris je uspio da izgubi gotovo polovinu svoje težine.

prekomjerna-tezinaDugo je brojka na vagi pokazivala da Chris ima 185 kilograma. Zbog svoje težine patio je od apneje, zbog čega se mučio sa spavanjem. Njegova partnerka Lesley brinula da bi Chris mogao da umre u snu. Ali i ona je imala problem sa kilogramima. Njena težina prije dijeta bila je 94 kilograma.

Chris i Lesley zajedno su 25 godina, a problemi sa kilažom počeli su prije 15 godina. Da bi poboljšao svoje zdravlje, ali i svoj život, ovaj par odlučio je da zajednički krene na dijetu.

-Prestali smo da pušimo i zamijenili smo cigarete hranom. Zapravo grickalicama kao što su sendviči, čips i pite. U to vrijeme kupili smo i drugi automobil, pa više nije bilo potrebe da pješačimo mnogo. Kada su se moja djeca iz prvog braka i njena kćerka osamostalili, Lesley i ja smo počeli sve češće da naručujemo brzu hranu, objašnjava Chris.

Stvari su se promijenile sredinom ljeta 2010. godine. Te godine pravili su roštilj u bašti sa porodicom i prijateljima. Chris je sjeo na drvenu baštensku stolicu, a ona je pod njegovom težinom – pukla!

Dio stolice koja se raspala na sitne komade, tom prilikom isjekao je Chrisovu nogu. Povreda nije bila naivna. Imao odnosno upalu potkožnog vezivnog tkiva, a stanje se pogoršalo zbog njegove težine.

Ubrzo, Chris je imao još jednu neprijatnost kada nije mogao da uđe u tuš kabinu hotelske sobe u kojoj je odsjeo sa Lesley, već je par morao da traži novu sobu.

Tada mu je doktor rekao da mora hitno da smrša i da je gubljenje kilograma jedina opcija koju ima.

– Moja noga je bila u jako lošem stanju nakon pada u bašti. U jednom trenutku počeo sam da brinem da bi mogao da je izgubim. Znao sam da moram da učinim nešto u vezi moje težine. Izgledao sam sramotno, kaže Chris.

Zato se prijavio za program podrške osobama koje žele da smršaju. Kako bi ga podržala u tome, Lesley se i sama prijavila.

Iako je bio jako skeptičan i uplašen, Chris kaže da je ova grupa učinila je da se osjeća dobrodošlo i pomogla mu da smrša.prekomjerna-tezina-mrsanje2

Uz pomoć programa koji ova grupa primjenjuje, a kog su se strogo pridržavali, Lesley je uspjela da izgubi 29 kilograma.

Chris je uspio da smrša nevjerovatnih 109 kilograma i izgubi 32 centimetra u struku.

Njegovi zdravstveni problem su riješeni, a Chris i njegova partnerka otkrili su novu strast – prema zdravoj hrani.

-Više ne jedemo hranu koju smo ranije jeli svaki dan jer je ovo što sami spremamo mnogo ukusnije, kaže Chris.

Koliko im se dopala zdrava hrana, govori i njihova odluka da pokrenu ketering firmu koja će proizvoditi samo zdravu hranu.

- Jako sam ponosan na Lesley i mene. Jedino zbog čega žalim je što sve ovo nisam uradio ranije. Sada se odlično osjećamo i uskoro idemo na put u Veneciju, kaže Chris.

(zena.rs)