Glavni razlog zašto se s godinama lakše debljamo
Foto: Tuzlanski.ba

Sigurno ste čuli, ili osjetili na vlastitoj koži da se s godinama postaje sve teže boriti s kilogramima. 

Ako ste se zapitali zašto se s godinama lakše debljamo, odgovor zapravo nema veze s hranom i nezdravim navikama.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se s godinama lakše debljamo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čovjeka, kaže dr. Caroline Apovian, direktorica Centra za nutricionizam i kontrolu tjelesne težine u Bostonu te potpredsjednica Udruženja za pretilost, prenosi Zadovoljna.hr

Dio mišićne mase je najvažniji faktor koji određuje brzinu metabolizma. Šta to znači? Ako je mišićna masa veća, lakše ćete i izgubiti kilograme. Međutim, mišićna masa se počinje smanjivati oko tridesete godine života. Taj proces, inače poznat pod nazivom sarkopenija, se ubrzava oko 40. godine.

"Ako ne poduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definiranu mišićnu masu, naše tijelo trebat će manje kalorija da se udeblja, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zamijenit će masno tkivo", objašnjava dr. Apovian.

S druge strane, dodatni krivci su hormonalne promjene, veća sklonost sjedilačkom životu, stres, i manjak sna.

Dr. Apovian je dala tri savjeta kako spriječiti smanjenje mišićne mase:

Radite vježbe s tegovima (bar dva puta sedmično)

Omogućite sebi kvalitetan san

Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima (Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i perad te biljni proizvodi poput tofua, slanutka, orašastog voća i sjemenki)

Pored toga, važno je da ne preskačete obroke. Najbolje bi bilo da jedete često, male obroke bogate proteinima i vlaknima. (Tuzlanski.ba)