Jablanički imam Semir ef. Jahić je na društvenim mrežama podijelio fotografije koje su potresle mnoge – unutrašnjost svoje kuće nakon poplava koje su nedavno pogodile ovaj kraj.

Foto: Facebook | Dom nakon poplava

Uz fotografije, napisao je i kratak, ali emotivan opis: "Deset godina života, rada i truda...'' ukazavši na to da je sve nestalo, doslovno, preko noći.

Njegov dom, koji je godinama gradio s ljubavlju, sada je prekriven blatom i prljavštinom, a voda je uništila gotovo sve što je stekao.

Objava je izazvala mnoštvo komentara podrške, a svi su sadržavali istu suštinu i poruku - da se materijalno može nadoknaditi.

''Materijalne stvari se mogu nadoknaditi. Život i zdravlje su važni. U ovim momentima niste sami'', pisali su brojni građani, ne samo Jablanice, nego i Bosne i Hercegovine. 

Građani koji su u proteklim danima usmjerili sve svoje resurse da pomognu ugroženima šalju poruku nade – da, uprkos svemu, zajednica može stati uz svoje ljude i pomoći im da se ponovo dignu na noge.

Vezani članak U utorak dženaza svim žrtvama poplava u Donjoj Jablanici i selu Zlate

Podsjećamo, imam iz džemata Donja Jablanica, Semir ef. Jahić i njegova supruga Amra, kao i svi u Jablanici proživjeli su sigurno najteže trenutke u svom životu kada ih je u noći sa četvrtka na petak probudila jaka kiša, koja je nosila sve pred sobom.

Vezani članak Herojski čin imama Jahića iz Donje Jablanice i njegove supruge: Noć teža od najstrašnijeg horora

Nakon što je voda došla do tavana njihove kuće, jedini izlaz im je bio skočiti u vodu, a uz njih je bio i četvorogodišnji sin. Ni sami ne znaju kako su preživjeli tu noć, ali uspjeli su se izboriti sa poplavom, a pred njima je sada proces oporavka, kako fizičkog, tako i psihičkog jer je teško nositi se sa gubicima koje su oni i njihovi sugrađani doživjeli.