Ukusna i hrskava granola sa sušenim jagodama
Foto: Tuzlanski.ba

Granola je mješavina cjelovitih žitarica, s najvećim udjelom onih zobenih, orašastih plodova, sušenog voća, sladila i drugih sastojaka koji se po želji mogu dodati kako bi dobili okus koji želimo.

Sastojci:

- 1/3 šolje javorovog sirupa

- 1/3 šolje putera od badema

- 1 kašikica ekstrakta vanilije

- 2 šolje zobenih pahuljica

- 1/2 šolje badema

- 1 šolja indijskih oraščića

- prstohvat soli

- 1/2 šolje liofiliziranih jagoda

- 1/2 šolje kokos čipsa

Priprema:

Zagrijati rernu  na 150 stepeni. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.

U veliku zdjelu dodati sve suhe sastojke, osim kokos čipsa i jagoda, i pomiješati.

Mokre sastojke dodati suhima i dobro pomiješati da se sve ujedini.

Prebaciti smjesu na lim i poravnati ravnomjerno te staviti  u zagrijanu rernu. Nakon 15 minuta izvaditi, pomiješati te ponovno utisnuti ravnomjerno u lim.

Staviti natrag u rernu i peći još 15 minuta. Izvaditi, dodati kokos čips i jagode, pomiješati i pustiti da se skroz ohladi na limu prije spremanja u staklenu posudu.