Granola je mješavina cjelovitih žitarica, s najvećim udjelom onih zobenih, orašastih plodova, sušenog voća, sladila i drugih sastojaka koji se po želji mogu dodati kako bi dobili okus koji želimo.
Sastojci:
- 1/3 šolje javorovog sirupa
- 1/3 šolje putera od badema
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- 2 šolje zobenih pahuljica
- 1/2 šolje badema
- 1 šolja indijskih oraščića
- prstohvat soli
- 1/2 šolje liofiliziranih jagoda
- 1/2 šolje kokos čipsa
Priprema:
Zagrijati rernu na 150 stepeni. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.
U veliku zdjelu dodati sve suhe sastojke, osim kokos čipsa i jagoda, i pomiješati.
Mokre sastojke dodati suhima i dobro pomiješati da se sve ujedini.
Prebaciti smjesu na lim i poravnati ravnomjerno te staviti u zagrijanu rernu. Nakon 15 minuta izvaditi, pomiješati te ponovno utisnuti ravnomjerno u lim.
Staviti natrag u rernu i peći još 15 minuta. Izvaditi, dodati kokos čips i jagode, pomiješati i pustiti da se skroz ohladi na limu prije spremanja u staklenu posudu.
View this post on Instagram