Ovaj recept možemo nazvat recept orijentalno, bucmastog sultana spakovanog u jufci.
Ove loptice su punjene dobrim i zdravim sastojcima i lijepo su šarene. Potrebno vam je malo vremena za rezanje povrća ali sve ostalo će vam ići od ruke.
Sastojci za fil za 4 velika kebaba:
500 g piletine
2 glavice crvenog luka
2 mrkve
3 crvene paprike
1 tikvica
2 kaškice paste od bijelog luka ili 2-3 čehne bijelog luka
150 g graška (odmrznut ili iz konzerve)
1 vrhom puna kašika koncentrata od paradajza
1 kocka pilećeg temeljca
150-200 g turskog bijelog sira ili feta sira
8 listova jufke za pite ili štrudle
Bešamel umak:
40 g maslaca
25 g brašna
250 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
so, biber
Za posipanje i premazivanje:
50 ml maslinovog ulja
60 g naribane ili nasjeckane mozzarelle
60 g naribanog emmentalera
Priprema:
U prvom koraku meso i povrće izrežite na sitne kockice. U jednoj tavi zagrijte dosta maslinovog ulja i popržite prvo meso. Zatim ga izvadite pa pržite povrće ovim redoslijedom: luk, mrkva, paprika, tikvice.
Dodajte koncentrat paradajza, pastu od bijelog luka (ili sitno nasjeckane čehne) i kocku temeljca.
Nakon što ste povrće dinstali oko 5 min i vratili meso unutra, stavite poklopac na tavu, smanjite vatru i dinstajte sve skupa 5-10 min dok povrće ne omekša.
Negdje pred kraj dodajte i grašak. Njemu je potrebno oko 5 min da se skuha. So i biber dodajem samo po potrebi jer je kocka temeljca inače dovoljno slana.
Pripremite jedan veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom.
Pripremite i jednu zdjelu. Stavite 2 lista u zdjelu tako da se u sredini preklapaju. Napunite ih do pola sa filom. Zatim dodajte malo turskog sira pa još fila skoro do vrha. Listove zatvorite.
Zdjelu preokrenite i stavite kebabe na pleh. Kad ste napravili 4 kebaba (od ukupno 8 listova jufke), pripremite bešamel umak.
U loncu rastopite maslac i sačekajte da dobije malo boje (pazite da vam ne zagori). Dodajte brašno, dinstajte kratko pa uz stalno miješanje dodajite mlijeko. Na početku ćete imati dosta grudvica u umaku ali samo nastavite da miješate i sve će se lijepo izjednačiti. Začinite muškatnim oraščićem, solju i biberom.
Kebabe obilato premažite bešamel umakom i pospite mozzarellom i emmentalerom.
Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni gornji/donji grijači 25-30 min dok ne poprime lijepu boju i postanu hrskavi. (Hanuma Kocht)