Kraj ljeta ne možemo zamisliti bez mirisa i okusa jabuka i cimeta. Pozdravimo zato ovo godišnje doba ljupkim desertom kojeg se nećete moći zasititi
Ponekad jednostavne kombinacije čine najbolje okuse, a ove su ukusne i mirisne ružice s jabukama najbolji dokaz toj tvrdnji. Za pripremu ovog deserta trebat će vam svega nekoliko sastojaka koje imate doma, a gotove su jako brzo.
Sastojci za ružice s jabukama:
3 crvene jabuke
2 kašikice meda il šećera
Pola kašikice cimeta
Šoljica vode
Lisnato tijesto
3 kašikice pekmeza od jagoda (ili drugog pekmeza po želji, od breskve, marelice)
2 kašikice vode
Ružice s jabukama - priprema:
Jabuke presijecite po pola, izvadite koštice i narežite na jako tanke kriškice.
U posudu ulijte šoljicu vode, med i cimet, dodajte kriške jabuka te stavite na vatru. Prokuhajte 2 minute da jabuke omekšaju. Pazite da se ne kuhaju predugo jer će se raspasti i neće se moći rolati u tijestu, ali ni prekratko jer ako su pretvrde kriške pucaju. Nakon što su omekšale, pustite jabuke da se ohlade.
Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trakice širine 5 cm i dužine 15 do 20 cm.
U šoljici razmutite pekmez s vodom i tanko premažite trakice lisnatog tijesta. Na to nizajte kriške jabuka tako da vire 2 cm izvan tijesta. Donji dio tijesta preklopite preko jabuka i polako rolajte.
Ružice stavite u kalup za muffine te pecite 10 do 15 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijevih. Pazite da rubovi ružica ne pocrne.
Kada su ružice pečene posipajte ih šećerom u prahu.
Savjet: Koristite crvene jabuke kako bi se postigao efekt ruže jer žute i zelene nakon kuhanja izgube boju i stope se s bojom lisnatog tijesta. (zadovoljna.hr)