Ašura je miješani kompot od mnogo vrsta voća, začina i suhog voća, a koji treba sadržavati od 7 do 77 vrsta namirnica.

Od 7 do 77 namirnica: Kako napraviti ašuru?
Foto: Arhiva

Danas se obilježava dan Jevmi-Aašure, pa se danas pravi ovo jelo.

Sastojci:

Po ukusu šećer
pola kesice cimeta
5-10 kom klinčića
Od svih namirnica dodajte po šaku ili 50 gr...Naravno može i više, a zavisi koliko vi želite ašure.
riža, kukuruz
grah, leća
ječam
susam, lan
badem, orasi
suhe grozđice, šljive i smokve
suhe brusnice
suhog voća raznog

Istaknuto Muslimani, kršćani i jevreji obilježavaju Ašuru, kao simbol obnove razorenog društva

Priprema: 

Pripremiti sve namirnice koje ste planirali.

Za ovu ašuru je korišten sezam, riža, grah, pšenica, grozđice, bademi, orah, suhe šljive, smokve, datule ili hurme, leća, kukuruz, razno suho voće, lan, brusnice i na kraju klinčiće i cimet.

Namirnice koje se teže kuhaju kuhati odvojeno. Koje se lakše kuhaju i brže isto tako odvojeno kuhati. Na kraju ih sve zajedno sastaviti. Pustiti da kratko kuha uz dodatak sećera i cimeta i klinčića. Ašuru servirati u zdjelice i ukrasiti.