Federalni tužilac Dragan Stupar jučer je na sjednici u Vrhovnom sudu Federacije BiH istakao da tužilac Tuzlanskog kantona traži da se Damiru Mehiću Bibiju izrekne kazna u dužem trajanju, a da se žalbe odbrane na presudu Kantonalnog suda Tuzla odbiju kao neosnovane.

Razmatrane žalbe na presudu Suda u Tuzli: Tužilac traži veću kaznu za Damira Mehića Bibija
Foto: Dnevni Avaz

Prvostepenom presudom je Damir Mehić Bibi osuđen na 17 godina i pet mjeseci za učestvovanje u grupi koja je počinila krivična djela, a prilikom kojom je u pucnjavi 2013. godine ubijen Emir Džinić, a stavlja im se na teret i pokušaj ubistva Naila Hodžića.

Amir Lisičić je osuđen na 16 i po godina. Amir Mehić koji je osuđen na 11 godina i šest mjeseci, Denis Rahmanović koji je dobio godinu zatvora i Mersed Mehanović, osuđen na šest mjeseci zatvora, brane se sa slobode. Bibi i Lisičić jučer su dovedeni iz KPZ-a Tuzla, odnosno Orašje, piše Avaz.

Tužilac Stupar istakao da je sredstvo izvršenja bio hekler, oružje koje je izuzetno opasno. Istakao je da su djelovali kao pripadnici grupe i da su svjedoci potvrdili da su pucali Damir Mehić, Amir Lisičić i Amir Mehić.

Branioci optuženih su zatražili da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje. Advokati Mirna Avdibegović i Rifat Konjić istakli su da su optuženi kao zaštitari agencije „Flek“, po nalogu izašli na intervenciju. Branioci su istakli da je Džinića usmrtio rikošet, te da taj koji je pucao u beton nije imao namjeru ubiti.

Avdibegović je istakla da su osuđeni nevini ljudi – Mehanović koji nije bio na licu mjesta, te Rahmanović koji nije pucao, a zadobio je povrede opasne po život.

Damir Mehić Bibi kazao je da je presuda sramna i da su svjedoci njemu u ruke stavili hekler.

Također je kazao da su dva metka iz heklera pogodila Džinića, nanijevši mu lakše povrede.

Vijeće će odluku naknadno dostaviti stranama u postupku.

Nisam napravio štetu

"Mi nismo grupa kriminalaca, mi smo velika agencija. Ja sam bivši zaposlenik MUP-a čija je ljubav samo sigurnost, briga o ljudima i pravilno postupanje. Moja savjest je čista, nisam nikome napravi štetu ni tada, ni prije, ni poslije", kazao je Amir Mehić, istakavši da je za njih bio šok kada je podignuta optužnica.