Ideja o pričvršćenim čepovima na plastičnim bocama živi još od 2018. godine kada je direktiva još bila predložena, a dobila je na zamahu godinu kasnije kada je i usvojena.

Ovo je razlog zbog kojeg više nemamo plastične boce s odvojivim čepovima
Foto: Ilustracija | EU regulativa

Kupili ste bocu vode, otvorili je, a kad ono - čep je ostao pričvršćen. Potom ste i uzdahnuli, prisjećajući se da je to nova stvarnost neodvojivih čepova.

Nazvana ''najgorom mogućom stvari'' koja se dogodila otkad su s mobitela maknuti utori za slušalice, direktiva Evropske unije s kojom je ova praksa i krenula ima puno važnije i dublje značenje, koliko god nam smetali ti plastični ''stršuljci'' zbog kojih svakim gutljajem strahujemo da će tekućina završiti na našoj odjeći, ili još gore, na našoj elektronici.  

Ideja o pričvršćenim čepovima na plastici živi još od 2018. godine kada je direktiva još bila predložena, a dobila je na zamahu godinu kasnije kada je i usvojena. Kompanijama je ipak dat rok do 3. jula ove godine da se sve boce manje od 3 litara konačno krenu i proizvoditi, a sada se tek ponegdje može naći još ona stara varijanta, s čepom u jednoj ruci, a bocom u drugoj, piše Indepedent.

Smanjivanje plastičnog otpada, konkretan je argument kojeg je EU navela kada je predlagala ovu direktivu. On je zaista i je konkretan, uzimajući u obzir da godišnje proizvodimo oko 400 miliona tona plastičnog otpada.

Plastični čepovi tu su poseban problem jer oni često bivaju izgubljeni nakon otvaranja, a onda i završe u rijekama i morima i uništavaju prirodu i životinje. Tu je i problem njihove veličine.

"Čepovi se filtriraju kroz bubnjeve za prosijavanje jer su premali. Općenito svaka takva mala stvar riskira da bude izgubljena tokom procesa provjere - pojašnjava situaciju Ross Lakhdari, stručnjak za kružnu privredu u PA Consultingu, za Independent. Dodatno, jer su maleni, životinje ih često mijenjaju za hranu, zbog čega ih je organizacija Seas at Risk uvrstila među pet najštetnijih vrsta oceanskog smeća. 

Uprkos prvobitnom protestu kompanija koje su grmjele kako je takve boce prezahtjevno napraviti, Coca-Cola ih je uvela u Evropi još 2022., a potom su krenule i druge, među njima i kompanije u našem regionu. Britanci su, recimo, postavili pitanje zašto oni moraju imati boce bez odvojivog čepa, a odgovor je jednostavan - nije isplativo imati dvije različite proizvodnje, pa zbog zakonskih regulativa EU oni se primjenjuju i drugdje.  

A za sve one koji ne mare pretjerano za ptice, biljke i ostali živući svijet koji je na udaru zbog plastike, već im je prioritet popiti vodu bez da se pritom ne proliju, postoji rješenje - samo treba povući plastični čep preko vrha i on će ostati sa strane, nimalo ne smetajući pri ispijanju.