Jedna od najpoznatijih i najspecifičnijih kuhinja u svijetu je svakako indijska i predstavlja jedan od sinonima za ovu zemlju.
Većina turista koji proputuju Indiju očarana je ne samo historijskim, religijskim i kulturnim znamenitostima ove zemlje i čarobnom prirodom već i indijskom hranom.
Indijska ulična hrana, dostupna ljudima u pokretu, nadaleko je čuvena i iskustvo koje mnogi žele doživjeti. Turisti kažu da je ona u Mumbaju ipak najinteresantnija. Spoj indijske tradicije i okusa predstavlja turističku atrakciju za sve koji tamo odu.
@misternarrate This Man Is Preparing Food With His Feet
♬ original sound - Mister Narrate
Ono što je karakteristično za pripremanje indijske ulične hrane jesu loši higijenski uslovi na koje ulični kuhari ne obraćaju posebnu pažnju. Hrana se priprema na podu, prljavim rukama i nogama. Takav način pripreme svakako privlači pažnju turista koji žele doći da vide samu pripremu, čak i ukoliko ne kupe istu i ne probaju. Osim pripremanja hrane, indijci tako pripremaju i cijeđene sokove, a voće prethodno gnječe nogama.
/ Anketa
Da li biste probali uličnu indijsku hranu?Mišljenja ljudi u komentarima na viralnim videima pripreme indijske hrane su podijeljena. Oni koji nisu probali komentarišu kako i neće zbog nehigijenskog načina pripreme, no oni koji jesu, kažu da je hrana izuzetno ukusna.
''Ostala bih gladna u Indiji'', ''Ovo je odvratno, zašto ovo rade'', ''Jednom sam bio u Indiji, i neću lagati, hrana je preukusna''- neki su od komentara.
@replay_food #indianfood #indianstreetfood #satisfyingvideo #satisfying #rediffusion #asmr #fyp #pourtoi #cuisine #food #pied ♬ son original - replay_food
Donosimo vam i nekoliko zanimljivosti o indijskoj kuhinji:
- Indija se naziva i "zemljom začina" jer nijedna druga zemlja ne proizvede toliko sorti začinskog bilja
- Indijski obrok je savršena ravnoteža između šest okusa (slatko, slano, gorko, kiselo, začinjeno i oporo), sa jednim ili dva koja se izdvajaju.
- Curry je sigurno prva pomisao u vezi sa indijskom hranom, a sama riječ dolazi od tamilske riječi koja znači začin. Riječ je o mješavini mljevenih začina koja može imati od pet do čak 30 različitih sastojaka.
- Prije nego što će započeti uvoz rafinisanog šećera, Indijci su koristili voće i med kao zaslađivače.
- Sistem ishrane klasifikovan je u tri kategorije: svježe povrće i sokovi, masna i začinjena hrana, meso i alkohol. Prva vodi do višeg stanja svijesti, druga je temelj aktivnosti i kretanja, a treća podstiče negativne misli i osjećanja.
Bez obzira na način na koji se priprema ova hrana, indijski recepti su svjetski poznati, a mnogima je Indija na vrhu liste želja za putovanja.