Lagani, domaći sladoled od kokica – idealan za cijelu porodicu!
Slatke maline daju posebnu aromu, ukus je odličan, a recept nije tako težak, piše Ženski magazin.
Sastojci:
350 ml mlijeka 3,2% masnoće
250 ml slatke pavlake
150 g karamelizovanih kokica + za dekoraciju
5 žumanjaca
50 g šećera za glazuru
svježe ili smrznute maline
U šerpu stavite mlijeko i slatku pavlaku. Zagrijte i dodajte karamelizovane kokice i ostavite da odstoje najmanje 4 sata. Nakon tog vremena, tečnost se filtrira u loncu. Zagrijava se na 85 ° C.
U drugu posudu stavite žumanjca, dodajte šećer i umutite dok ne dobijete pahuljasti krem. U masu sa žumanjcima dodajte 4 kašike vruće tečnosti sa mlijekoim i polako sipajte ostatak uz miješanje. Sipajte cijelu smjesu u lonac i zagrijte je neko vrijeme, bez zaustavljanja miješanja.
Ohladite u zamrzivaču ili sipajte hladnu tečnost u mašinu za sladoled. Prebacite u posudu, kombinujte sa malinama i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Poslužite sa karamelizovanim kokicama. (Tuzlanski.ba)