Mini verzija omiljenog klasičnog kolača oduševit će vas već na prvi pogled. Dočekati zimu nikad nije bilo slađe! Spoj badema, jabuka, cimeta i klinčića u sjajnom zimskom kolaču obožavat će baš svi.
Pripremi klasičan desert kakav su pripremale i naše bake na jedan potpuno novi način pa navalite na neodoljive sezonske okuse. Ovaj divan spoj aroma zamirisat će čitavu kuhinju i natjerati vas da uzmete samo još jedan zalogaj.
Potrebno vam je:
250 g brašna
125 g mljevenih badema
1,5 kašičice cimeta
1/2 kašičica klinčića
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica soli
3 jaja
1 šolja meda
3 kašike ulja
3 srednje jabuke
Postupak pripreme:
U većoj posudi pomiješajte brašno, začine i prašak za pecivo. Dodaj sol. U posebnoj posudi izmiksajte jaja, med i ulje dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte suhe sastojke pa dodajte nasjeckane jabuke. Pustite da smjesa stoji oko pola sata. Rernu zagrijte na 160 stepeni. Napunite kalupe smjesom i pecite oko pola sata. (zdravakrava.ba)