Kokice su slane. I gotovo. I najradije ih jedemo upravo tako, na klasičan način.
No, što ako vam se svide – kokice s karamelom? Nisu za svaku priliku, naravno, ali nekad… Ne možete baš reći da su jako zdrave, jer su okupane šećerom, ali ipak su kokice – kukuruz, pa samim time i nešto ipak bolja varijanta od mnogih grickalica.
Ove će kokice s karamelom biti pravi hit na druženjima, posebno ako su u igri i djeca. Možete napraviti više kokica, pa ih pola ostaviti „samo“ slane, a polovicu obaviti ovim savršenstvom od karamela. Ostaju svježe i itekako jestive i fine sedmicama, zbog čega bi mogle biti jedna od vaših opcija za diy poklone za praznike!
Sastojci: 100 g maslaca, neslanog 220 g smeđeg šećera, 170 g kukuruznog sirupa, svijetlog (ili meda), ½ kašičice soli, 1 kašičica ekstrakta vanilij, ½ kašičice sode bikarbone
Priprema karamela: Zagrijte pećnicu na 110°C. Otopite maslac u loncu na srednjoj vatri. Dodajte šećer, kukuruzni sirup i sol. Miješajte dok se ne sjedini. Kad se počnu stvarati mjehurići, kuhajte 4 minute bez miješanja. Maknite s vatre pa brzo umiješajte vaniliju i sodu bikarbonu. Kada prestanete miješati, karamel će se zapjeniti i povećat će mu se volumen. Brzo prelijte preko kokica, miješajući dok se karamela ne ohladi i počne stvrdnjavati.
Karameliziranje kokica: U dva pladnja rasporedi kokice. Pecite 45 minuta, miješajući svakih 10-ak minuta, i to tako da držite pladanj, pa ih „bacate“ u zrak. Karamela će se ponovno otopiti, a bacanjem će karamel ravnomjernije prekriti kokice. (Ako koristite med, pecite 15 minuta duže). Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi. (Miss7.hr)