Preporučuje se da nabavite neprskane jabuke da ih ne morate guliti jer je prava šteta baciti najhranjiviji dio jabuke. Jabuke je potrebno samo očistiti od koštica i naribati ih, što možete brzo napraviti u multipraktiku. Ostale sastojke samo pomiješate i stavite peći.
Za sladoled je također potrebno sve staviti u blender, izmiksati i staviti u zamrzivač. Kombinacija ova dva deserta zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.
Za zobeni desert s jabukama trebat će vam:
6 kiselkastih jabuka
1 čajna kašika cejlonskog cimeta
sok od ½ limuna
4 supene kašike kokosovog šećera
prstohvat himalajske soli
2 supene kašike kokosovog ulja
12 supenih kašika krupnih zobenih pahuljica
Za pripremu domaćeg sladoleda potrebno vam je:
3 smrznute banane
200 ml punomasnog kokosovog mlijeka
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
prstohvat himalajske soli
3 supene kašike kokosovog šećera
Priprema:
Zrele banane ogulite i narežite na kolutiće , poslažite ih po tepsiji i stavite preko noći u zamrzivač. Preporuka je da uvijek imate zalihu smrznutih banana jer su sastavni dio mnogih recepata za zdrava jela.
Drugi dan , u blender stavite sve sastojke i miksajte do kremaste teksture. Smjesu ulijte u posudicu i odložite u zamrzivač.
Jabuke operite i osušite. Ako su iz organskog uzgoja ne morate ih guliti. Prerežite ih napola i očistite od koštica. Naribajte ih.
Pomiješajte naribane jabuke, cimet, limunov sok, kokosov šećer i prstohvat soli. Dodajte kokosovo ulje i zobene pahuljice pa sve dobro promiješajte.
Uključite rernu na 190 ° C.
Ostavite smjesu s jabukama 15-ak minuta da se sastojci prožmu.
Stavite smjesu u manju tepsiju , poravnajte i pecite u zagrijanoj rerni oko 50 minuta.
Izvadite iz rerne i ohladite.
Prije serviranja, izvadite sladoled na sobnu temperaturu.
Servirajte desert u posudicama s kuglicom sladoleda.
Uživajte u desertu! (gastro.hr)