Američka organizacija Consumer Reports objavila je veliko istraživanje o pouzdanosti polovnih auta. 

Veliko istraživanje: Koji su najpouzdaniji polovni automobili?
Foto: Unsplash

Consumer Reports ispitao je više od 150.000 vlasnika o stanju njihovih vozila te problemima koje su imali. Interes Consumer Reports-a bila su vozila proizvedena od 2014. do 2019. godine.

Prva dva mjesta, prema istraživanju, zauzeli su Lexus i Toyota. Izdvojili su se kao najpouzdaniji polovni automobili, sa znatnom prednošću u odnosu na trećeplasiranu Mazdu. Sva tri brenda, unazad godinama, imaju stalne prosječne ocjene, piše Consumer Reports

Među prvih pet našle su se i Acura i Honda i zaokružile dominaciju japanskih proizvođača. 

''Naši podaci dosljedno pokazuju da su automobili tih marki pouzdani kada su novi i da su i dalje pouzdani kako stare'', kaže Steven Elek, viši analitičar podataka za automobile Consumer Reports.

Elek kaže da drugi brendovi imaju mnogo manje dosljednu pouzdanost u svim svojim linijama modela. Na primjer, samo Chevrolet Equinox iz 2018. i 2019. imaju natprosječnu pouzdanost među šest godina u ponudi te generacije, ali cijela Chevrolet Silverado generacija 2014-2019 ima ispodprosječnu pouzdanost, prenosi Tuzlanski.ba.

''Zbog toga je najbolje provjeriti ocjene pouzdanosti za svaku modelnu godinu kada kupujete polovni automobil'', kaže on.

''Pravljenje pretpostavki može se pokazati i skupim i nezgodnim'', naglašava.

Brendovi su rangirani na osnovu problema koje su prijavili članovi Consumer Reports-a na vozilima starim od 5 do 10 godina u trenutnom vlasništvu.

S druge strane, Chrysler, Dodge, Tesla, Jeep i Ram imali su najgore ocjene pouzdanosti.