Kada je vrijeme za zamjenu guma na automobilu, mnogi vozači suočavaju se s pitanjem – gdje staviti nove gume, na prednju ili zadnju osovinu?

Dilema vozača: Staviti nove gume na prednji ili zadnji dio automobila?
Foto: Ilustracija | Šta je bolja opcija?

Iako se čini logičnim postaviti nove gume na prednju osovinu, jer su prednji točkovi odgovorni za upravljanje i većinu kočenja, stručnjaci preporučuju postavljanje novih guma na zadnju osovinu.

Razlog je jednostavan: zadnji točkovi održavaju stabilnost vozila, posebno u kritičnim situacijama kao što su skretanja na mokrim ili klizavim cestama.

Staviti nove gume na prednje ili zadnje strane automobila, to je pitanje koje mnogi vozači postavljaju. Neki vozači ne planiraju uložiti u cijeli novi komplet od četiri gume i ‘krpe’ se s dvije nove gume i dvije starije, piše Auto Express

''Savjet industrije je da je najvažnije držati vozilo stabilnim u ravnoj liniji, jer je tu rizik najveći'', rekao je tehnički menadžer Michelina u Velikoj Britaniji Brian Porteous.

Industrijski savjet kaže da nove gume, ili one u najnovijem stanju, uvijek treba postaviti na zadnji dio auta, a ne na prednji dio. Iste smjernice pokrivaju automobile s pogonom na prednje, stražnje i pogon na sva četiri točka, prenosi Tuzlanski.ba.

''Kad je vozilo stabilno, možete početi razmišljati o kočenju i trakciji, a ono što zapravo vidite je da postoji dovoljno kočenja i vuče zbog djelomično istrošenih guma sprijeda. Ne govorimo o 'istrošenim' gumama, tako da one još uvijek imaju određeni nivo sposobnosti'', kaže Porteous

''Ako su nedovoljni za kočenje i trakciju,'' dodaje, ''onda bi naravno trebalo zamijeniti i prednje dijelove''. 

Savjetuju da ne treba štedjeti na sigurnosti i uložiti u sve četiri nove gume, ako za to postoji finansijska mogućnost.