Ako kupujete ili prodajete automobil, postoji mnogo specifičnih prevara kojih morate biti svjesni.

Prevare pri kupovini i prodaji automobila: Evo na koje stvari obratiti pažnju da ne postanete žrtva
Foto: Ilustracija | Kupovina ili prodaja automobila mogu biti pravi izazov

Istina je da postoji niz prevara koje su pažljivo osmišljene kako prevarile kupce i natjerale ih da se odvoje od svog novca.

No, postoje koraci koje možete poduzeti da ne postanete žrtva, piše Auto Express. 

Postoji jednostavno, ali vrlo učinkovito zlatno pravilo koje treba slijediti kad god kupujete ili prodajete automobil, a ono glasi: Ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, onda vjerovatno nije istinito. Imajte to na umu bez obzira na kojoj strani potencijalnog posla se nalazite, prenosi Tuzlanski.ba. 

Nemojte se bojati odustati od transakcije ako vam nešto ne djeluje ispravno. Čekanje na pravi automobil ili kupca uvijek će biti manje bolno nego da vam ukradu novac, osobne podatke ili čak sam automobil.

Ako planirate kupiti automobil, postoji niz prevaranata koji će pokušati prevariti vas i vaš teško zarađeni novac. Prevare kod kupovine automobila nisu uvijek lako uočljive, a ovako se mogu prepoznati taktike prevaranata. 

Lažni oglasi za automobile

S porastom online tržišta i platformi za aukcije automobila, postoji velika vjerovatnoća da ćete naići na barem jedan lažni oglas tokom pretrage novog automobila. U većini slučajeva, ovi oglasi prikazuju automobil po cijeni mnogo nižoj od ostalih sličnih automobila u istom stanju.

Istina je, međutim, da oglašeni automobil jednostavno ne postoji, a fotografije su često ukradene iz drugih oglasa ili platformi. Kupci koji odgovore na ove oglase bit će nagovoreni da unaprijed pošalju novac, bilo cijeli iznos ili depozit. Prevarant može pokušati nagovoriti kupca da pregovara direktno, izvan praćenog sistema poruka platforme za prodaju.

Vezani članak Veliko istraživanje: Koji su najpouzdaniji polovni automobili?

Pristupi prevaranata mogu varirati, ali česta taktika je tvrdnja da se oglašeni automobil nalazi izvan zemlje (ili barem daleko od lokacije kupca). Kupcu može biti poslan link na lažnu web stranicu transportne kompanije koja tvrdi da rukuje prijenosom novca i dostavom automobila.

Alternativno, prevarant može zatražiti novac kao rezervaciju vozila ili dokaz da je kupac ozbiljno zainteresiran. Izuzetno je važno da nikada ne predate novac za automobil koji niste vidjeli uživo, niti dijelite svoje bankovne podatke s bilo kim. Novac koji predate lažnom oglašivaču vjerovatno više nikada nećete vidjeti, a podaci koje dijelite vrlo će vjerojatno biti korišteni za krađu identiteta.

Bilo koji automobil oglašen po cijeni znatno ispod tržišne vrijednosti trebao bi odmah probuditi sumnju, a pogotovo ako se vozilo ne nalazi u zemlji. Kupovina automobila koji nikada niste vidjeli od nekoga koga ne poznajete je riskantan posao, pa ako se odlučite nastaviti, učinite to s velikim oprezom.

Znak lažnog oglasa može biti vrlo nejasan opis automobila ili njegov potpuni izostanak. Ako stupite u kontakt s prodavačem i on zatraži vaše podatke ili novac unaprijed, odmah prekinite komunikaciju.

Lažni prodavači automobila

Ove prevare su korak više od lažnih oglasa. Prevarant će se predstavljati kao nepostojeći prodavač automobila ili web stranica za prodaju automobila gdje se oglašavaju brojni automobili. Opet, ovi automobili će izgledati vrlo povoljno u odnosu na konkurenciju, ali jednostavno neće postojati. Mnogi od automobila oglašenih u ovim oglasima kopirani su iz stvarnih oglasa koji se mogu naći drugdje.

Prevarant će prvo postaviti web stranicu s uvjerljivim izgledom i poslovnim imenom. Kada potencijalni kupac naiđe na ovu stranicu i stupi u kontakt u vezi s nekim od automobila, lažni diler će tražiti plaćanje unaprijed kako bi se osigurao automobil. Očekivano, kada novac promijeni ruke, prevarant obično nestaje.

Jedan od najlakših načina da provjerite je li prodavač automobila legitiman je istražiti ime kompanije. Ako ne možete pronaći tragove firme bilo gdje na internetu, to nije dobar znak.

Vezani članak Ovih pet automobila ima najizdržljivije motore

Ako je neko drugi već postao žrtva te prevare, moguće je da će upozoriti na to na društvenim mrežama ili recenzijama. Čak i ako ste 100% sigurni da je prodavač legitiman, uvijek nastavite s malo opreza. Nikada ne predajte novac dok niste vidjeli automobil uživo, provjerili jeste li zadovoljni općim stanjem i osigurali da prodavač ima zakonsko pravo da ga proda.

Iako prodaja automobila za gotovinu može biti brza i jednostavna, gotovinska plaćanja također nemaju zaštitu koja dolazi s digitalnim transakcijama. Plaćanje automobila gotovinom je uobičajeni način pranja novca, a ako niste oprezni, mogli biste postati žrtva nečeg jednostavnog poput falsificiranih novčanica.

Da biste izbjegli zamke gotovine, sigurnija opcija je korištenje uplate poput bankovnog prijenosa. Možda ćete morati čekati da banka provede mjere zaštite od prevara, ali prednost je što ćete biti bolje zaštićeni ako budete trebali dokaz o transakciji.

I među kupcima ima prevaranata

Ako osoba koja pregledava automobil tvrdi da kupuje za izvoz ili predstavlja kupca iz inostranstva, budite oprezni. Uobičajena prevara je kada kupac tvrdi da koristi agenta za plaćanje, a zatim dostavlja lažnu dokumentaciju koja pokazuje da je plaćanje izvršeno. Naravno, prodavač nikada neće vidjeti taj novac.

Bez obzira na odabrani način plaćanja, uvijek provjerite fotografsku identifikaciju kupca, poput vozačke dozvole, kako biste bili sigurni da je to zaista osoba za koju se predstavlja i da se automobil registruje na njeno ime. Također se uvjerite da su 100 posto sredstava prebačena i da su u vašem posjedu prije nego što predate ključeve (možda ćete morati čekati nekoliko dana, posebno ako kupac plaća čekom).

Lažni kvarovi na automobilu

Potencijalni kupac može pokušati da vas uvjeri da postoji veliki mehanički problem za koji niste znali, kako bi smanjio cijenu automobila. Ovo je posebno vjerovatno ako mu dopustite da pregleda ili testira automobil bez vašeg nadzora, a u nekim ekstremnim slučajevima može čak pokušati sabotirati automobil na neki način. Bez obzira koliko njihova priča zvučala uvjerljivo, nikada nikome ne dozvoljavajte da vozi ili pregleda vaš automobil bez nadzora i ne vjerujte takozvanim mehaničkim savjetima.

Malo pregovaranja je očekivano prilikom prodaje polovnog automobila, ali ako kupac pokuša smanjiti cijenu za prevelik iznos zbog navodnog stanja automobila, odbijte ponudu i odustanite od dogovora. Ako postoji stvarni kvar za koji niste znali, zamolite pouzdanog mehaničara da pogleda automobil radi sigurnosti.

U konačnici, kada kupujete ili prodajete automobil, važno je ostati oprezan i ne žuriti s donošenjem odluka. Bez obzira na to koliko ponuda djelovala primamljivo, nikada ne prebacujte novac unaprijed, ne dijelite svoje lične podatke i uvijek insistirajte na provjeri vozila i dokumenata uživo.

Ako bilo šta zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno je riječ o prevari. Vaša sigurnost i zaštita vaših sredstava trebaju biti prioritet u svakom koraku transakcije.