Mnogi će reći da su gume i kočnice najvažnije za sigurnost u vožnji ali jednako je bitan svaki segment kako bi mašina radila savršeno.

Ovih pet automobila ima najizdržljivije motore
Foto: Unsplash | Ilustracija

Motor je srce vašeg automobila. Mnogi će reći da su gume i kočnice najvažnije za sigurnost u vožnji ali jednako je bitan svaki segment kako bi mašina radila savršeno. Kao i kod ljudi i automobili sa “slabim srcem” ne mogu se kretati bez problema.

Zato kupci sve češće pri odabiru automobila koji kupuju biraju upravo one sa najizdrljivijim i najkvalitetnijim motorima, piše Forbes

Evo pet marki automobila koji imaju najpouzdanije motore:

5. Ford

Najčešće ćete čuti da najpouzdaniji automobili na tržištu dolaze iz Japana i, u manjoj mjeri, iz Južne Koreje. To bi moglo biti tačno, ali američki brendovi znaju kako da naprave napredne, efikasne motore visokih performansi koji traju godinama.

Ford ima dugu istoriju sa motorima. Zapravo, prvi izum Henryja Forda bio je  motor, koji je na kraju koristio za pogon svog prvog automobila.

Kroz svoju historiju, Fordovi motori su bili sinonim za performanse, pouzdanost i dugovječnost, često su nadmašili predviđanja kilometraže svojih vozila. Fordovi izdržljivi 5.0 Coyote V8 i 3.5 V6 EcoBoost utabali su put za novu tehnologiju motora za vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, hibride i električnu proizvodnju.

4. Chevrolet

Posjedujući mnoge različite automobilske kompanije tokom godina, uključujući Buick, Cadillac i Lotus sada i Oldsmobile, Pontiac i Saturn u prošlosti, General Motors je napravio bezbroj motora. Međutim, Chevrolet se ističe među podružnicama GM-a po svojim pouzdanim i snažnim motorima koji izdrže čak i nakon nekoliko “prevrtanja” brojača kilometara.

Dok je Chevyjeve dizel motore teško nadmašiti, njegovi V8 su kultni. LS motor je prošao kroz promjene u tri generacije od 1997. godine i pokazao se lakim za održavanje i bez problema tokom cijelog životnog vijeka. 5,7-litarski LT1 motor pokretao je Corvette i Camaroe sa dosta konjskih snaga tokom 1990-ih, a novi motori Gen V svake godine pomiču Chevrolet na  rang listi pouzdanosti JD Power .

3. BMW

BMW se ponovo vratio u vrh 2015., kada je njegov TwinPower Turbo trocilindraš imenovan ukupnim pobjednikom u kvalitetu. U hibridnom izdanju je proglašen za najbolji novi motor, uz pobjedu u kategoriji motora između 1,4 i 1,8 litara radne zapremine. Pobjednici po klasama su bili Mercedes-AMG, Tesla, Ferrari i McLaren, dok je Fordov EcoBoost trijumfovao u kategoriji motora od 1,0 litra radne zapremine.

2. Honda

Već decenijama, Honda je izgradila reputaciju za motore koji mogu da pređu kilometre bez ičega više od redovnog održavanja i nege. Namjerno, tipičan životni vijek Honda automobila je oko 200.000 milja. Međutim, poznato je da mnogi Honda modeli nadmašuju najluđa očekivanja svojih vlasnika.

Bez obzira da li Honda ima motor K-serije (Honda Civic SI, Element, CR-V), J35 (Honda Pilot, Acura MDX, Honda Accord, Honda Odyssey) ili H22A (preludije i Accord SiR limuzine na prijelazu stoljeća i Vagoni), sigurni ste u vrhunsku pouzdanost i izdržljivost.

1. Toyota

Ne postajete najprodavaniji i najpouzdaniji svjetski brend bez izrade sjajnih motora koji konstantno dobro rade. Tokom godina, Toyota je predstavila otporne motore koji su vlasnicima redovno pružali stotine hiljada milja uživanja u vožnji.

Posebno treba spomenuti moćne 1JZ i 2JZ motore i UZ porodicu motora, koji su pokretali mnoge Toyotine luksuzne limuzine, minibuseve, kamionete (npr. Tundra) i terenske terence (npr. Land Cruiser, Sequoia i Lexus LX/GX).