Nova studija sa laboratorija Lawrence Berkeley pokazuje da bi odabir boje vozila mogao značajno smanjiti troškove hlađenja i poboljšati efikasnost goriva.

Novo istraživanje: Boja automobila može smanjiti potrošnju goriva
Foto: Ilustracija

Prema zaključcima projekta Cool Cars, navednog laboratorija, koji podržava California Energy Commission, automobili obojeni reflektirajućim premazima ostaju hladniji na suncu, što omogućava upotrebu manjih klima-uređaja koji troše manje energije, piše Berkeley lab.

Prema Ronnenu Levinsonu, glavnom autoru studije i znanstveniku u grupi Heat Island Group, "Solarne reflektirajuće boje mogu smanjiti temperaturu zraka unutar automobila parkiranog na suncu. To omogućava proizvođačima da instaliraju manje klima-uređaje, koji koriste manje snage iz motora."

Studija je pokazala da bijela, srebrna i druge svijetle boje reflektiraju oko 60% sunčeve svjetlosti i ostaju hladnije od tamnih boja. Istraživači su proveli eksperiment s dvije gotovo identične Honda Civic limuzine, jednu srebrnu i jednu crnu, parkirane na suncu u Sacramentu. Rezultati su pokazali da je krov srebrnog automobila bio 25°C hladniji od crnog, a da bi povećanje sunčeve refleksije boje karoserije za oko 0,5 moglo smanjiti temperaturu unutar vozila za oko 5 do 6°C, prenosi Tuzlanski.ba.

Termalni model istraživača predviđa da je kapacitet klima-uređaja potreban za hlađenje srebrnog automobila 13% manji nego za crni automobil. Simulacije su pokazale da bi zamjena crne boje svijetlim hladnim bojama mogla povećati uštedu goriva za 1,1% i smanjiti emisije CO2 za 1,1%. Upotreba bijele ili srebrne boje umjesto crne povećala bi uštedu goriva za 2% i smanjila emisiju CO2 za 1,9%.

Ako bi automobilska industrija usvojila ove promjene, moglo bi doći do značajnih ušteda u potrošnji goriva, što bi moglo rezultirati milijardama galona uštede benzina na nacionalnom nivou. Ovo istraživanje podržano je od strane programa za istraživanje javnog interesa Kalifornijske energetske komisije i američkog Ministarstva energetike.