Podigao teg u teretani i odmah se onesvijestio
Foto: Tuzlanski.ba

Internetom se širi viralni snimak muškarca koji se onesvijestio nakon mrtvog dizanja pa je na društvenoj mreži TikTok doktor Karan Rajan odlučio objasniti šta se to tačno desilo.

U kratkom isječku vidi se muškarac koji podiže teg, a onda, svladan vrtoglavicom, pada na pod. Vrlo brzo sjedne i izgleda zbunjeno, prenosi Index.

"Kada dizač tegova zadrži dah i napne se kao da je na zahodu, zapravo radi Valsalvin manevar. To podiže pritisak u prsima i komprimira srce", otkrio je dr. Rajan na TikToku.

Ovim potezom zapravo se stišću vene koje se nalaze u srcu pa je dotok krvi u srce manji. "Manji dotok krvi u srce uzrokuje pad krvnog pritiska i može dovesti do nesvjestice", ističe doktor Rajan.

Video je na TikToku pregledan više od milion puta, a gledatelji su imali puno pitanja za doktora. "Dakle, moguće je onesvijestiti se na zahodu", upitala je jedna osoba.

Dr. Rajan odmah je dao odgovor: "Da, to je jedan od faktora koji je doprinio smrti Elvisa Presleyja - teški zatvor i naprezanje povrh njegovog srčanog stanja."

@dr.karanrLight weight! #schoolwithdrkaran #learnontiktok #factorcap #weightlifting

♬ Runaway by Kanye Piano - Henry Cantu