Foto: Tuzlanski.ba

Neke namirnice su osjetljivije od drugih, a među njima su definitivno i jaja. 

Jaja se moraju čuvati na hladnom, nemaju dugi vijek trajanja, i brzo se kvare. U slučaju da nemate nikog ko vam može slati domaća jaja, onda se morate osloniti na prodavače.

Upravo zbog toga je jako bitno naučiti razlikovati dobra i zdrava jaja od onih koja to nisu.

Mnogi ljudi ne znaju razlikovati između zdravih jaja iz organskog uzgoja i onih nezdravih. Događa se paradoks, da ljudi u želji za zdravljem i balansiranom prehranom u organizam unose jaja koja dolaze od loše tretiranih kokoši, koje su pune hormona i koje su jele pogrešnu hranu, piše Jutarnji.hr.

Na taj način ćete svom organizmu napraviti više štete nego koristi. Da biste znali razlikovati dobre od loših, vodite se ovim pravilima.

Možete li pretpostaviti koje je jaje na slici najzdravije?

Ako niste sigurni, zapamtite odgovor ovako. Najzdravije je jaje kojem je žumanjak najtamnije boje. Jaje s tamnom, narandžastom bojom dolazi od zdrave kokoške.

S druge strane, jaje s blijedim, žutim žumanjkom kupljeno je najvjerovatnije u trgovini, a dolazi od koke koja je rasla u tvorničkoj farmi.

Žumanjak tamne boje se dobije ako koka jede puno proteina, dok je svjetliji žumanjak posljedica ishrane samo s kukuruzom.

Također, ako želite kupovati organske proizvod, svakako trebate imati uvid u certifikat.

Važno je i da znate s čime se hranila kokoška. Ona ne bi nikako smjela sadržavati antibiotike i hormone koji se mogu naći u onim jajima iz supermarketa, a nutritivna vrijednost trebala bi biti veća.

Osim boje dobar pokazatelj zdravlja koke je i debljina žumanjka. Što je žumanjak deblji, koka je zdravija. Također, i debljina ljuske igra ulogu. Što je jaje zdravije, onda će imati i deblju i jaču ljusku. (Tuzlanski.ba)