Ured za komunikacije Predsjedništva Turske osudio karikaturu Charlie Hebdoa
Foto: Tuzlanski.ba

Ured za komunikacije Predsjedništva Turske oštro je osudio posljednje karikature francuskog časopisa Charlie Hebdo koji sadrži i uvrede na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ureda navedeno je kako je rasističko, fašističko, antimuslimansko i ksenofobično razumijevanje, koje je u porastu kao rezultat politike krajnje desnice koja je nekoliko godina dobila značajan zamah u Evropi, doseglo svoj vrhunac posljednjih sedmica.

Naglašeno je također, kako su policijski upadi u džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvrijedljivi i isključujući stavovi političara i organizacija na visokom nivou prema muslimanima, duboko uznemirili i razljutili muslimane širom svijeta.

"Banda koju predvode francuski predsjednik Emmanuel Macron i holandski političar Geert Wilders, skrivajući se iza vrijednosti poput slobode izražavanja, demokratije i pluralizma, vrijeđaju i klevetaju islam, muslimane, Tursku, turski narod i sve njegove vrijednosti, čime provociraju i cijeli islamski svijet", navodi se u saopćenju.

Ukazujući na karikaturu danas objavljenu u francuskom časopisu Charlie Hebdo, istaknuto je kako je time jasno stavljeno do znanja da je cilj pomenute bande da ovakvih karikaturama svakog dana sve više povećava dozu uvreda i povećava napetost.

"Najoštrije osuđujemo sve provokativne radnje i skandaloznu karikaturu Charlie Hebdoa, koja ne može predstavljati ništa drugo nego prljavu močvaru 'islamofobije i neprijateljstva prema Turcima' u koju Europa svakim danom sve više tone", poručeno je, između ostalog, u saoćenju.