Ovaj događaj dolazi u vrijeme intenzivnih vojnih tenzija, dok ukrajinska vojska nastavlja operacije u ruskoj regiji Kursk.

Putin poljubio Kur'an tokom posjete džamiji "Isaa, a.s." u Groznom
Foto: Screenshot

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi ruski predsjednik Vladimir Putin kako ljubi primjerak Kur'ana tokom svoje posjete Čečeniji ove sedmice, u trenutku kada Ukrajina nastavlja svoje iznenadne prekogranične operacije.
 
Putin se tokom posjete sastao s čečenskim liderom Ramzanom Kadirovom, s kojim je obišao novoizgrađenu džamiju "Isaa, a.s." u glavnom gradu Groznom. Tom prilikom, ruskom predsjedniku je uručen primjerak Kur'ana ukrašen zlatom, koji je on pred kamerama poljubio.

Cilj ove nenajavljene posjete pretežno muslimanskoj republici bio je vjerovatno da ohrabri vojne dobrovoljce koji se obučavaju u Čečeniji prije nego što budu poslani na ukrajinsku frontu, gdje Rusija i dalje trpi značajne gubitke.

Ovaj događaj dolazi u vrijeme intenzivnih vojnih tenzija, dok ukrajinska vojska nastavlja operacije u ruskoj regiji Kursk. Čečenske snage, lojalne Kadirovu, raspoređene su zajedno s ruskom vojskom kako bi se suprotstavile ukrajinskom napredovanju.