Kineski mediji objavili pa demantovali: Doktor koji je upozoravao na koronavirus ipak nije umro
Foto: Tuzlanski.ba

Global Times i Peoples Daily, kineski mediji u službi vladajuće partije, izbrisali su objave da je Wenliang umro

Kineski doktor Li Wenliang (34) koji je upozoravao na koronavirus ipak nije umro kao što je veliki broj medija u toku dana objavio, piše CNN.

Navodno se Li nalazi u kritičnom stanju u bolnici, objavili su kineski mediji koji su danas pustili informaciju da je preminuo, a potvrdila je to i bolnica u kojoj se nalazi.

“Borimo se sa upalom pluća uzrokovanom koronavirusom, trenutno je Li Wenliang u kritičnom stanju i činimo sve da ga vratimo u stabilno stanje”, objavila je Centralna bolnica u Wuhanu.

Global Times i Peoples Daily, kineski mediji u službi vladajuće partije, izbrisali su objave da je Wenliang umro.

Li Venlijang je radio kao oftamolog u Centralnoj bolnici u Vuhanu, a 30. decembra poslao je poruku kolegama u chat grupi upozorivši ih na epidemiju i posavjetovavši ih da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli infekciju.

Vezano | Optužili ga za širenje laži: Doktor koji je prvi upozoravao na koronavirus preminuo usljed zaraze 

Poslije toga je priveden na razgovoru u policiji, gdje mu je rečeno da prestane, a lokalne vlasti prvo su pokušale da umanje ozbiljnost situacije, piše BBC.

Od korona virusa do sada je umrlo više od 560 osoba, a zaraženo je oko 28.000 u Kini.

Doktor Li je radio u središtu izbijanja epidemije u decembru, kad je primijetio sedam slučajeva virusa za koji je pomislio da liči na Sars – virus koji je doveo do globalne epidemije 2003. godine.

Smatra se da su slučajevi potekli sa pijace morske hrane Huanan u Vuhanu, a pacijenti su se našli u karantinu u ovoj bolnici.

On je 30. decembra poslao poruku kolegama ljekarima u chat grupi upozorivši ih na epidemiju i posavjetovavši ih da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli infekciju.