Hiljade građana u obje zemlje noć su provele u evakuaciji pred bujicom, dok još nije doprla do njihovih domova.

Bujice preplavljuju Poljsku i Češku: Zabilježena prva žrtva, traga se za četiri osobe
Foto: Screenshoot

Lokalne poplave, koje je jugu Poljske i istoku i sjeveru Češke donio ciklon Boris, odnijele su tokom noći prvi život u Poljskoj, a u Češkoj se traga za četvoro nestalih.

Hiljade građana u obje zemlje noć su provele u evakuaciji pred bujicom, dok još nije doprla do njihovih domova. 

''Potvrđena je prva žrtva, ovdje u Klodskom okrugu, evakuisano je 1.600 ljudi, očekujemo da će biti mnogo više evakuacija. U Klodskoj kotlini situacija je najdramatičnija'', kazao je jutros poljski premijer Donald Tusk

U Šleziji i Malopoljskom vojvodstvu na jugozapadu i jugu Poljske, u području na granici sa Češkom, planinski potoci i rječice zbog obilnih padavina pretvorili su se u bujice i voda na nekim mjestima već prelazi preko nasipa, dok su retenzije i vještačka jezera kod hidrocentrala također puni.

U mjestu Gluholazi na granici sa Češkom, u kojem su poplave počele i gdje je voda prodrla preko zaštitnih nasipa.

Gradonačelnik Pavel Šimkovič jutros je apelovao na sve da se evakuišu na uzvisine uz dramatičnu poruku “Tonemo”.

U subotu su vatrogasci Državne vatrogasne straže, uz pomoć vojske i teritorijalne odbrane, izlazili na teren da učvršćuju nasipe, sklanjaju oboreno drveće i granje koje otežava i željeznički saobraćaj, koji je u prekidu na 40 pruga.

''U opasnosti je Klodska kotlina gdje se dramatično podigao vodostaj nekih rijeka koje su počele da plave. Na mnogim mjestima vodostaj se stabilizuje, a prošla je kulminacija padavina. Računamo na stabilizaciju'', kazao je portparol poljske vatrogasne straže.

Zbog jakog vjetra i poplava mnogi građani ostali su bez struje, a mjestimično je nedostupan i signal mobilne telefonije.

''Donijeli smo odluku da počnemo koristiti satelitsku komunikaciju preko Starlinka ali ne treba se nadati da će svuda odmah biti uspostavljena veza'', kazao je premijer Tusk.

Potraga za nestalim

U Češkoj još jučer je počela potraga za četvoro nestalih, jednim čovjekom na jugu Moravske kojeg je odnio nabujali potok ispred kuće, a troje ljudi je nestalo kada im je automobil upao u rijeku.

Bez struje je zbog olujnog vjetra i poplava u Češkoj 260.000 ljudi, a na 87 mjesta, uglavnom u Moravsko-šlezijskom regionu na istoku zemlje, vodostaj je prešao treći najviši stepen uzbune zbog poplava, dok je 118 mjesta na prvom ili drugom stepenu.

Do sada je u Češkoj palo oko 80 posto očekivanih padavina koje je donio ciklon Boris i računa se da će poplave ostati samo lokalne.

Prag je na nižem, drugom stepenu opasnosti od poplava, dok na istoku i sjeveroistoku poplave mogu biti i gore nego one iz 1997. godine, koje su bile katastrofalne.

Grad Jesenjik i okolne opštine na granici sa Poljskom bujice su potpuno odsjekle od svijeta.

I u Poljskoj i u Češkoj vlasti očekuje se manje žrtava i materijalne štete jer je proteklih godina mnogo sredstava investirano u infrastrukturu i mjere protiv poplava, kako bi se rijekama omogućilo da se izliju iz korita tamo gdje je to sigurno po ljude.