Obalna straža snimila je video, koji je sada po prvi put dostupan javnosti.

Snimak podmornice Titan otkriva detalje o tragediji na dnu Atlantskog oceana
Foto: Ilustracija

Novi snimak podmornice Titan, koja je pretrpjela smrtonosnu imploziju u junu 2023. godine, prikazan je jučer na javnom saslušanju o nesreći u kojoj je poginulo pet osoba.

Nesreća se dogodila u blizini kanadske obale Newfoundlanda, gdje je snažan pritisak oceana uzrokovao imploziju podmornice.

Među stradalima su bili britanski istraživač Hamish Harding, britansko-pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Sulejman, Stockton Rush, izvršni direktor kompanije OceanGate, koja je vlasnik podmornice, te francuski ronilac Paul-Henri Nargeolet.

Snimak prikazuje Titanov oštećeni repni konus na dnu Atlantskog oceana na dubini od 3776 metara, zajedno s fragmentima podmornice koje su kasnije pronašle spasilačke ekipe.

Pomorski istražni odbor istaknuo je kako ovi ostaci pružaju "jasne dokaze" da je podmornica doživjela "katastrofalnu imploziju", prema izvještaju CNN-a.

Tekstualne poruke koje je posada Titana poslala brodu za podršku, Polarnom princu, također su otkrile nove informacije o toku događaja.

U jednoj od razmijenjenih poruka, Polarni princ pitao je posadu Titana može li vidjeti pomoćni brod na zaslonu, na šta su odgovorili da je "sve u redu" i nastavili spuštanje u dubine.

Posljednja poruka posade glasila je "ispuštena dva utega", što znači da su pokušavali olakšati podmornicu u nadi da će se vratiti na površinu, izvijestio je CNN.

Kompanija OceanGate, koja je izgradila podmornicu, našla se pod lupom nakon svjedočenja bivših zaposlenika koji su izražavali zabrinutost oko konstrukcije plovila.

Tony Nissen, bivši direktor inženjeringa u OceanGateu, svjedočio je da je osjećao pritisak od strane rukovoditelja da ubrza polazak podmornice, dok je Tym Catterson, bivši izvođač radova za OceanGate, izjavio kako nije bio siguran u pouzdanost materijala od kojih je Titan napravljen, posebno karbonskih vlakana i titana.

Saslušanje, koje je započelo prekjučer i trajat će dvije sedmice, ima za cilj istražiti sve okolnosti vezane uz nesreću i potencijalne propuste.

Titan se spustio u sjeverni Atlantik kako bi putnici vidjeli olupinu Titanica, koji je potonuo 1912. godine nakon sudara s ledenjakom, što je rezultiralo smrću više od 1500 ljudi.