Dan nakon što je jučer u eksploziji pagera u Libanu poginulo 12, a ranjeno gotovo 3.000 osoba, pretežno civila, danas se desio novi incident. 

Objavljen trenutak eksplozije voki-tokija u Libanu
Foto: Anadolija

Naime, eksplodirali su voki-toki uređaji i prema posljednjim informacijama povrijeđeno je na stotine osoba, dok su tri smrtno stradale.

Na X-u je objavljen video koji prikazuje eksploziju dok se održava sahrana za borca ​​Hezbollaha ubijenog jučer tokom eksplozije pagera u južnom predgrađu Bejruta.

U videu, eksplozija se događa negdje na tijelu člana Hezbollaha, obara ga na tlo i tjera gomilu oko njega u bijeg.

Inače, ove eksplozije ciljaju uređaje koje koriste članovi oružane libanske grupe Hezbollah. Inače, oni za ove napade krive Izrael.

Vezani članak Nove eksplozije u Libanu: Izvori tvrde da su eksplodirali voki-toki uređaji, ima poginulih

Mnogi od ranjenih zadobili su povrede ruku i trbuha, dodao je izvor.

Voki-tokiji koje koristi Hezbollah eksplodirali su danas poslijepodne na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada Bejruta, rekao je sigurnosni izvor i svjedok, nakon jučerašnjih eksplozija hiljada pagera.

Hezbollah je danas saopćio da je napao izraelske topničke položaje raketama u prvom udaru na svog najvećeg neprijatelja otkako su eksplozije pagera ranile hiljade njenih članova u Libanu i povećale izglede za širi bliskoistočni rat, piše index.

Izraelska obavještajna agencija Mossad, koja ima dugu historiju sofisticiranih operacija na stranom tlu, postavila je eksploziv u dojavljivače koje je uvezao Hezbollah nekoliko mjeseci prije jučerašnjih detonacija, rekli su Reutersu visoki libanski sigurnosni izvor i još jedan izvor.