Profesorica čiji govor je postao hit: "Strah i trepet" za prepisivače
Foto: Tuzlanski.ba

Neki su njen govor opisali kao "povratak pravih vrijednosti", a drugi kao najobičniji snobizam. Bilo kako bilo, govor profesorice Rajne Dragićević (45) munjevito se proširio regijom i postao pravi hit na društvenim mrežama

rajnaprofesorica1

Blic donosi priču o profesorici čiji je govor nadahnuo studente. Tvrde da je jedna od najstrožih profesorica i pravi "strah i trepet" za one koji prepisuju. Varanje na ispitima ne oprašta, a sa studentima često priča i o životu.

Čitanija od afera i skandala

Malo je ko vjerovao da bi govor profesorice leksikologije i leksikografije mogao postati čitaniji od brojnih afera i skandala.

"Taj govor sam napisala studentima i njima sam ga i namijenila. On se ovih dana širi na sve strane, a ja se ne osjećam baš najbolje zbog te izloženosti u javnosti", rekla je profesorica koja je govor posvetila apsolventima Filološkog fakulteta u nadi da će ih potaknuti na odgovornost i rad, ali im i podići moral.

"Ona nije osoba koja će samo odraditi predavanje i otići. Htjela sam odustati od ove profesorije, ali njen govor mi je promijenio odluku", priča apsolventica Ana Tešić.

Uvrijedila mnoge

Ipak, mnogi su se uvrijedili jer profesorica je u jednom dijelu svog pisma podsjetila apsolvente da nisu isti kao menadžeri, konsultanti i "stručnjaci za prodavanje magle".

"Ona je divna žena, nemojte dozvoliti da priča ode na pogrešnu stranu", poručili su s katedre za srpski jezik i dodali da je svi znaju po tome što često od jutra do mraka ostaje na fakultetu.

"Nastupila je srcem i tako osvojila srce cijele zemlje. Nama je čast da je član našeg kolektiva", rekla je za Blic prof. dr Aleksandra Vraneš, dekanica Filološkog fakulteta.

Maksimalno posvećena poslu

Darinka Gortan Premk, profesorica od koje je Rajna naslijedila predmet, kaže da je profesorica Dragićević uvijek bila maksimalno posvećena poslu.

"Dobar je profesor i izuzetno je poštena. Učinila me je najponosnijom profesoricom jer mi je pokazala da me pretekla", bila je puna hvale profesorica Gortan Premk.

Vezani članak: Govor profesorice iz Srbije postao hit na društvenim mrežama