Posao za koji treba imati želudac: Niko ne želi braniti osumnjičene za ubistvo 14-godišnjakinje
Foto: Tuzlanski.ba

Osumnjičene za otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske i Panče Žežovskog, slučaj koji je uzburkao javnost u Sjevernoj Makedoniji i regiji, zastupa advokat po službenoj dužnosti.

Nakon što su osumnjičenici uhapšeni, društvenim mrežama proširio se apel da nijedan advokat ne smije prihvatiti angažman, a na isto su pozivali i advokati. No, da bi slučaj mogao riješiti sud, potrebno je da osumnjičenici imaju advokate, zbog težine kaznenog djela i pritvora, zbog čega im je i određen po službenoj dužnosti, piše Fokus.

List navodi da za sada neće objaviti njegov identitet, zbog revolta javnosti oko ovog slučaja.

To ne znači da će isti advokat braniti osumnjičene u sudnici. Njihove porodice moći će lično angažovati advokate, no zbog osjetljivosti slučaja to im neće biti lako. Stoga je vjerovatnije da će ih morati zastupati advokat po službenoj dužnosti.

Naime, ovi advokati teško mogu odbiti angažman, tačnije, moraju imati dobar razlog, odnosno ne mogu zbog uvjerenja. Čim su trenutno dostupni i odazvali se pozivu, svoj radni zadatak moraju obavljati profesionalno.

Glavni osumnjičenik za otmice i brutalna ubistva 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panče Žežovskog je Ljupčp Palevski-Palčo, koji je uhvaćen u Turskoj i trenutno je u postupku izručenja. Kao supočinitelji vodi se postupak protiv još nekoliko osoba, a na popisu osumnjičenih je i Vanjin otac koji je, prema prvim saznanjima iz preliminarne istrage, Palevski davao informacije kada će djevojčica biti sama.