Penzioner inovator napravio klima uređaj za samo 5 KM (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Klima uređaj uz pomoć vode iz bunara nije jedini Isakov patent, mada je njemu najdraži.

penzioner-klima-inovacija

Danas je teško zamisliti život u gradu na 35 stepeni bez klima uređaja, ali za neke je to luksuz koji previše košta. Zbog toga je jedan penzioner iz Novog Sada odlučio da samostalno napravi rashladni uređaj, piše "B92".

U skromnom domu porodice Građin u Novom Sadu burgija vrti gdje para neće ili, preciznije, vrti ventilator. Kada je napolju 30, u dnevnoj sobi je 5 do 10 stepeni manje. Za to je zaslužan Isak, nekada hemijski tehničar, a sada penzioner - inovator.

- Prosječan građanin ove zemlje svoje intelektualne kapacitete napregne tek kad ga muka stisne. Mi inače ne pravimo i ne proizvodimo kao svi drugi, ali se dosjetimo kada je nevolja -, kaže Isak Građin - inovator.

Isakov patent počinje ispod zemlje, u dvorišnom bunaru, nastavlja se u podrumu. Jedna cijev do hidropaka, jedna do kupatila i - umjesto više od 30 hiljada dinara (oko 500 KM), njegov klima uređaj koštao je samo 300 (5 KM).

Klima uređaj uz pomoć vode iz bunara nije jedini Isakov patent, mada je njemu najdraži. Prije svega zbog toga što je do skoro njegov dvogodišnji unuk Vladimir jedva spavao u dnevnoj sobi uslijed visokih temperatura, a sada ga deda, kako kaže, mora pokrivati, pa i ušuškati.

Opširnije pogledajte u video prilogu: