Objavljena čitulja organizatoru Parade ponosa
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Crne Gore osudila je danas objavljivanje čitulje s imenom predsjednika LGBT Foruma progres i organizatora sutrašnje gay povorke u Budvi Zdravka Cimbaljevića.

posmrtnicaU Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori, na više mjesta osvanule čitulje s imenom Cimbaljevića.

"Vlada Crne Gore najoštrije osuđuje širenje govora mržnje u odnosu na LGBT populaciju i druge ranjive grupe, a posebno objavljivanje čitulja, što predstavlja izraz nedostatka demokratskih kapaciteta onih pojedinaca koji stoje iza ovakvih poruka", navodi se u priopćenju.

Vlada je izrazila uvjerenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete da štiti ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje osobno svojstvo, javlja Tanjug.

Poštivanje razlika i tolerancija, kako se ističe, prema uvjerenjima svih socijalnih grupa predstavljaju vodeću vrijednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

"Vlada Crne Gore je odlučna da svim građanima garantira poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, pravo na slobodu okupljanja i izražavanja i odlučno se bori protiv diskriminacije na svim razinama, afirmirajući demokratske standarde na kojima počiva EU i ispunjavajući obveze na putu europskih integracija", navodi se u priopćenju.

U Budvi će sutra biti održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori, a iako je iz policije poručeno da će poduzeti sve mjere da manifestacija protekne sigurno, tenzije uoči gay povorke su sve veće.

Više od dvije tisuće građana i gostiju Budve potpisalo je peticiju, koja će danas biti predana gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, protiv održavanja Parade ponosa u tom crnogorskom primorskom gradu.

Potpisivanje peticije protiv sutrašnjeg održavanja gay povorke u Budvi bilo je organizirano na brojnim terasama restorana, kafića, ali i na pojedinim plažama.

Pojedini građani, kako prenose podgorički mediji, naveli su da su protiv najavljenog gay okupljanja u Budvi u špici turističke sezone, jer bi eventualni nemili događaji mogli negativno utjecati na njen ishod.

Paradu će osiguravati više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.