Kontroverzni američki pastor uhapšen s 3.000 kerozinom natopljenih Kur'ana
Foto: Tuzlanski.ba

Kontroverzni pastor s Floride Terry Jones (61) je uhapšen sa skoro 3.000 kerozinom natopljenih Kur'ana, nekoliko minuta prije nego što ih je planirao spaliti u javnom parku, saopćili su zvaničnici.

usa-quran-terry-jonesJones je vođa 15-člane neformalne crkve u Gainesvilleu na Floridi, a uhapšen je zbog nezakonitog prijevoza goriva i otvorenog nošenja vatrenog oružja. Jones se vozio u kamionetu s dvojicom saučesnika, javila je agencija UPI.

U kamionetu se nalazio roštilj i malo manje od 3.000 muslimanskih svetih knjiga Kur'ana, od kojih je većina bila natopljena kerozinom. Policija je također pronašla dodatne boce kerozina u kamionetu.

Jedan od saučesnika, ujedno i vozač kamioneta, 44-godišnji pastor Marvin Wayne Sapp optužen je za teško kršenje saobraćajnih propisa.

Obojica muškaraca su proveli noć u zatvoru.

Iz ureda šerifa je saopćeno da su očekivali Jonesa otkako je najavio na internetskoj stranici svoje crkve da namjerava spaliti 2.998 Kur'ana, po jedan za svaku žrtvu napada 11. septembra 2011. godine.

U srijedu je bila 12. godišnjica napada na Svjetski trgovački centar i Pentagon. Pastor Jones je svjetskoj javnosti poznat i po javnom spaljivanju Kur'ana na desetu godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Kontroverzni pastor je 2011. godine spalio kopiju Kur'ana u centru "The Dove World Outreach" u SAD-u što je izazvalo lavinu protesta diljem islamskog svijeta uključujući Afganistan gdje je poginula 21 osoba.

Jones pripada i organizaciji "Media for Christ", koja uglavnom okuplja ekstremiste iz redova slobodnocrkvenih zajednica, a koja je javnosti poznatija po pripremanju kontroverznog filma "Nevinost muslimana" u septembru prošle godine, koji je izazvao žestoke proteste diljem islamskog svijeta. (Fena)