Ivica Todorić preuzeo Mercator!
Foto: Tuzlanski.ba

Hrvatski biznismen Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, kupio je Mercator, saznaje Kurir. On bi tu vijest trebalo da saopšti u subotu na konferenciji za novinare.

karneks-1Naime, Nova ljubljanska banka (NLB), koja ima najveći udio u kapitalu koji se prodaje, donijela je, uz saglasnost slovenačke vlade, odluku o prodaji svojih akcija u Mercatoru koncernu Agrokor, za što je svojevremeno bio zainteresovan i srpski biznismen Miroslav Mišković.

1,1 milion eura duga

Ukoliko slovenački trgovinski lanac bude prodao svih 53 posto akcija po cijeni od 120 eura, koliko je Todorić nudio, zaradiće ukupno 450 miliona eura.

Nadzorni savjet Pivovarne Laško danas se saglasio s prodajom 8,43 posto akcija trgovinskog lanca Mercator hrvatskom Agrokoru, od čega će zaraditi 105 miliona eura. Pivovarna iz Laškog je član konzorcijuma koji je prošlog mjeseca sprovodio postupke za prodaju 53-postotnog učešća Mercatora firmi Agrokor, a saglasnost za prodaju moraju da daju i Pivovarna Union i Radenska, koje su članovi grupe Pivovarna Laško.

Agrokor će uz 53 posto akcija preuzeti i 1,1 milion eura duga Mercatora, ali i sve nepokretnosti slovenačkog trgovinskog lanca.

Prodaja će biti uspješna tek ako Agrokor dobije dozvolu svih 12 zastupnika za konkurentnost na Balkanu i Agencije za tržište papira od vrijednosti, a to su: Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, Nova KBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Radenska, Banka Koper, Hipo Alpe-Adria banka, NFD, Banka Celje i NFD holding.

Povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca

"Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih dionika, te će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Europi. Komplementarnost kompanija dodatna je snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti kao i dodatnu financijsku stabilnost te time ujedno omogućiti i daljnje širenje na tržištima regije, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta", stoji u saopštenju Agrokora.

Prilikom potpisivanja Ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, kazao je:

"Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU", rekao je na kraju, prenosi Index.hr.