Doktor Smrt iz Bjelovara: Za devet godina rada umro mu 21 pacijent
Foto: Tuzlanski.ba

Ne zovu ga bez razloga Doktor Smrt. Za devet godina rada bjelovarskom hirurgu Davorinu Dikliću umro je 21 pacijent kojeg je operisao, a u šest slučajeva njegovim pacijentima zdravlje se teško pogoršalo.

diklic davorin1Inspektori su pune tri godine istraživali tih 27 slučajeva, a na kraju je Diklić uhapšen pod osnovanom sumnjom zbog smrti deset pacijenata i teškog pogoršanja zdravlja njih još troje.

Davorin Diklić je abdomenalni hirurg kojeg kolege nisu voljele i zbog čestih grešaka su ga prijavljivali nadležnima.

Prijetili su kolektivnim otkazom ako ga se ne makne, a on je unaprijeđivan. Dvije godine obavljao je dužnost v.d. direktora Opšte bolnice u Bjelovaru, a prije toga bio je šef hirurgije. Medicinske sestre ga nazivaju bahatim i bezobraznim ljekarom koji je često bez imalo grižnje savjesti činio greške i propuste.

A razmjeri njegovih grešaka su zastrašujući.

Jednom pacijentu nije pričvrstio kraj tankog crijeva na abdomen, a izlazak stolice htio je zaustaviti tamponom što je uzrokovalo infekciju.

U drugom slučaju otpustio je pacijenticu na kućnu njegu iako su joj zbog širenja crijeva izostala stolica i vjetorvi, a kod trećeg je pacijenta propustio riješiti problem rane na trbuhu kroz koju mu je na nekoliko mjesta izlazila stolica.

Na jezive slučajeve Davorina Diklića još su 2008. godine u svom pismu tadašnjeg ministra zdravlja Darka Milinovića upozorili i hirurzi iz Opšte bolnice Bjelovar, njih osam. Nisu više željeli prihvatati odgovornost za njegove operacije i optužili su ga da nema moralni, stručni i kolegijalni autoritet.

Iako je 2008. godine Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore provela vanredni nadzor i ustanovila niz problema dali su tek preporuku da se djelatnost hirurgije u bjelovarskoj bolnici reorganizira, piše Jutarnji list.

Tek kada je supruga preminulog pacijenta Ilije Crnova u septembar 2010. godine podnijela kaznenu prijavu protiv Diklića krenula je trogodišnja istraga koja se bavila, kako saznajemo, sa čak 27 njegovih slučajeva, od čega ih je 21 završio sa smrtnom posljedicom.

Crnov je bio Diklićev pacijent u oktobar 2008. Riječ je o 43- godišnjem ocu četvero djece kojeg je, kako bi spasio stvar Diklić u 21 dan liječenja operisao tri puta. Crnov je imao čir na želucu koji je Diklić neprofesionalno operisao, pa je Crnov bio u lošem postoperativnom stanju.

Bjelovarski hirurg ga je tada propustio na vrijeme ponovno operisati, pa ga je ponovno otvorio tek nakon sedam dana. Crnovu se stanje pogoršalo još više. Nakon trećeg operativnog zahvata, pacijentu se razvila sepsa, a preminuo je 28. oktobra usljed zatajenja više vitalnih organa. (Tportal.hr)