Sud Bosne i Hercegovine je 20. septembra potvrdio optužnicu Denisu Stojniću koja ga tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Denisa Stojnića zbog zloupotrebe iskaznice OSA-e
Foto: Facebook | Denis Stojnić

Denis Stojnić se tereti da je u određenom periodu zloupotrijebio svoj položaj, jer je zahtijevao i primao novčane iznose.

Optuženi se, između ostalog, tereti da je od 3. marta 2021. do kraja oktobra 2022. na području Kantona Sarajevo u namjeri sticanja imovinske koristi u novcu koristio počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije, te neposrednim i posrednim kontaktima s nekadašnjim direktorom OSA-e, O. M., od osoba zahtijevao i primio novčane iznose od 25 hiljada eura i 24 hiljade KM.

Dalje se navodi da je na taj način koristio svoj stvarni utjecajni položaj prema O. M. kao službenoj osobi u instituciji Bosne i Hercegovine, te tako posreduje da u svojstvu direktora OSA-e BiH naredi pokretanje nove procedure sigurnosnih provjera unutar službe i utječe da izvršene provjere ukažu da naprijed navedena dva strana državljanina ne predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost, odnosno prijetnju za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost BiH i time ne budu protjerani ili udaljeni iz BiH.

Tužilaštvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog.