Ovom prilikom istaknuti su razvojni ciljevi Elektroprivrede, posebno u pogledu zelene tranzicije i neophodnosti korištenja obnovljivih izvora energije, a što zahtijeva i drugačije korištenje prostora našeg kantona. 

Prostorni plan Tuzlanskog kantona 2025-2045: "Uvažiti i interese i planove JP EPBiH"
Foto: Arhiva | Zelena tranzicija

Izrada novog Prostornog plana Tuzlanskog kantona za period 2025 – 2045. bio je povod za današnji radni sastanak ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice Anele Ajšić i generalnog direktora JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Sanela Buljubašića sa saradnicima.

Ovom prilikom istaknuti su razvojni ciljevi Elektroprivrede, posebno u pogledu zelene tranzicije i neophodnosti korištenja obnovljivih izvora energije, a što zahtijeva i drugačije korištenje prostora našeg kantona. 

Ministrica Ajšić je istaknula da je današnji sastanak organiziran u pravo vrijeme, kada se uveliko radi na izradi prostornog plana, kako bi se planovi za izgradnju ovako značajnih infrastrukturnih projekata na vrijeme mogli uzeti u razmatranje prilikom prostornog planiranja. 

"Prostorni plan je, ako ne najbitniji, onda jedan od najbitnijih koraka za razvoj Tuzlanskog kantona i sve buduće aktivnosti ne mogu se započinjati bez tog dokumenta. Počevši od određivanja poljoprivrednog zemljišta, građevinskog zemljišta, industrijskih zona, saobraćajne infrastrukture i svih ostalih aspekata koje Prostorni plan sadrži. Osim interesa lokalnih zajednica, njihovih potreba, strateških ciljeva i planova, moramo uzeti u obzir i planove naših infrastrukturnih preduzeća i objekata, posebno u procesima zelene tranzicije, a sve kako bi smo na kraju dobili kvalitetan i Prednacrt, a samim tim i Nacrt, pa u konačnici i finalni Prostorni plan Tuzlanskog kantona za 2025-2045. godinu", kazala je Ajšić dodajući da je proces izrade novog Prostornog plana započet još 2023. godine kako bi se tokom 2025 mogao dobiti konačan dokument.

"Time ćemo spremno dočekati naredni planski period i nećemo se dovoditi u situaciju da projekti stoje i čekaju donošenje ovog preduslova", zaključila je ministrica Ajšić.

Direktor Buljubašić se na kraju sastanka zahvalio na spremnosti Tuzlanskog kantona da uvaži planove i potrebe Elektroprivrede, čime će se stvoriti temeljni preduslovi za realizaciju značajnih investicijskih ulaganja u izgradnju obnovljive izvore energije.