Federalno ministarstvo pravde reagovalo je na nedavno iznesene tvrdnje i pogrešne interpretacije koje su izazvale nedoumice u vezi valjanosti pravosudnog ispita položenog na različitim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Federalno ministarstvo pravde reagovalo na tvrdnje o valjanosti pravosudnog ispita
Foto: Fena

"Želimo jasno istaknuti da, u skladu sa važećim propisima, pravosudni ispit položen u Bosni i Hercegovini vrijedi na čitavoj teritoriji države, bez obzira na to je li položen na razini Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske ili na državnoj razini'', navode iz Federalnog ministarstva pravde.

Kako su napomenuli, primjenom analogije ove dezinformacije, to bi značilo da bi onaj ko položi pravosudni ispit na razini Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine mogao raditi samo na Sudu BiH. To je netačno, jednako kao i tvrdnja da ispit položen u Federaciji vrijedi samo za Federaciju. Pravosudni ispit, bez obzira na to gdje je položen, vrijedi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

''Stručnost stečena na državnoj ili entitetskim razinama jednako vrijedi na cijelom području države, pa tako i pravosudni ispit vrijedi širom Bosne i Hercegovine, bez obzira na entitet u kojem je položen'', stoji u saopštenju.

Dakle, pravosudni ispit nije ograničen na jedan entitet ili instituciju, već omogućava osobama koje su ga položile da obavljaju pravne poslove i preuzmu odgovorne funkcije unutar pravosudnog sistema na području cijele Bosne i Hercegovine.

Iz ministarstva napominju da netačne informacije o ograničenjima valjanosti pravosudnog ispita, kako se sugeriše u pojedinim izvorima, stvaraju nepotrebnu konfuziju. Stoga apeliraju na sve relevantne aktere da se suzdrže od širenja neprovjerenih i netačnih tvrdnji.

Federalno ministarstvo pravde pozvalo je javnost da se informiše isključivo iz službenih izvora kako bi se izbjegle dezinformacije i zablude koje mogu dovesti do krivih tumačenja zakona i propisa.