Očekujem da nastavimo gdje smo stali, poručio je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić najavivši za utorak sastanak koalicije na državnom nivou. Kako je naglasio, sujete i sitne političke interese treba ostaviti po strani.

Nikšić najavio sastanak sa SNSD-om i HDZ-om: Vrijeme je da sujete ostavimo po strani
Foto: Fena | Nermin Nikšić

"Prošli su izbori. Ako ćemo praviti neki iskorak, mislim da je sad vrijeme za to. Mislim da je vrijeme da shvatimo da propuštamo nešto što je u interesu svih građana u cijeloj BiH i da moramo svoje sujete i neke sitne političke interese ostaviti po strani", poručio je Nikšić.

Nikšić se osvrnuo i na katastrofalne poplave i odrone u kojima je stradalo više osoba, dok se potraga za nestalima još uvijek nastavlja, kazavši da će se svaka materijalna šteta nadoknaditi, ali, nažalost, ljudski životi neće.

Govoreći o prometnoj infrastrukturi, Nikšić je napomenuo da je Vlada Federacije već poduzela određene mjere za rješavanje problema s prometom na magistralnom putu M17. Vlada bi trebala donijeti odluku da se promet po noći, od 19 sati do 7 ujutro, može odvijati slobodno.

"Kada je u pitanju željeznica, napravili smo određeni plan, a što se tiče puta M17, veza je uspostavljena, ali će biti potrebno dodatno raditi kako bi se situacija vratila na raniju razinu. Sinoć je od 19 sati promet bio moguć, a mislim da će tako biti u budućnosti, odnosno od 19 do 7 sati. Još uvijek želimo ostaviti spasiocima mogućnost čišćenja terena i pronalaska žrtava", poručio je on.

Kaže da su potragu za nestalima proširili i na korito rijeke Neretve od Donje Jablanice do brane u Grabovici, kao i u Buturović Polju od ušća rijeke Neretvice u Jablaničko jezero pa na Jablaničko jezero.

Govoreći o zbrinjavanju građana, Nikšić je najavio kako će se o tome moći konkretno razgovarati tek nakon što se područje u potpunosti očisti.

"Priča o zbrinjavanju građana mora sačekati da se sve očisti, da vidimo tko je zainteresiran, tko se želi vratiti, a tko ne. Onima koji se ne žele vratiti da nađemo odgovarajuće lokacije, odnosno da vidimo žele li graditi nove stambene objekte ili ćemo praviti jedan stambeni objekt gdje će ljudi imati svoj smještaj. Tko se želi vratiti naravno da ćemo pomoći da osposobi ono što ima", pojasnio je.

Svaka materijalna šteta će se namiriti, naći će se način da se riješi, kaže Nikšić, nažalost ljudski životi ne. ''To će ostati kao opomena i nešto s čime ćemo morati živjeti i shvatiti kako priroda može biti okrutna'', zaključio je federalni premijer Nermin Nikšić.