Foto: Tuzlanski.ba

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi u predmetu “Respiratori“ kojom je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila 2023. godine.

"Ako nađu da sam ukrao marku, neka mi za svaku marku dodaju po godinu dana" - rekao je Novalić na početku razgovora u emisiji "Istraga" na Hayat TV, a potom optužio medije.

"Osuđen sam zbog medijskih natpisa vezanih za respiratore. Afera nije nastala na medijma ali su mediji bili glavni akteri formiranja afere. To je uvelo jedan novi sistem, novih moućnosti da se na taj način vrši državni udar. Mediji, mjesec i po su mene kriminalizirali ali i dehumanizirali, jer vrijeme kada su oni to plasirali kao istinu, jedinu istinu, bilo je vrijeme korone kada su ljudi bili zatvoreni pod strahom za svoje zdravlje i svoju budućnost. Oni su rekli da je Premijer koji je dužan da ih štiti, krade", naveo je Novalić te dodao:

"Sastavili su kriminalizaciju sa dehumanizacijom. Imate Gazu, isti je kliše. Kriminalizirali preko Hamasam a dehumanizirali preko bolnica i sl. Dehumanizacija je počela sa onom maskom, koju nisam mogao staviti. U ratu sam izgubio osjećaj u dva prsta i nisam mogao staviti masku. Premijer ne može staviti masku a kamo li da nabavi respiratore. Ja sam pokazao u svom životu da znam napraviti pušku, raketu, da znam podići fabriku, upravljati sa njom na svjetskom tržištu." naveo je Novalić.

Novalić navodi da je napravljen projekat i medija plan vezan za aferu "respiratori" i da Amerikanci imaju svoju vezu:

"Mediji su dobili presudu. Amerika je ubacila 80 miliona eura u BiH za borbu protiv Ruskog uticaja, najveće dostignuće te borbe je afera respiratori. Američko raspoloženje je iskorišteno u procesu, Amerikanci su upali u zamku sarajevskih tračeva, ali se može otvoriti pitanje zašto sam presuđen. Presuđen sam za prekoračenje ovlasti i zloupotrebu položaja, kako se navodi da sam pogodovao grupi a mi se nismo ni sastali, bila je vanredna situacija i osuđen za sazivanje sjednice Vlade. Optužen sam bio za krađu novca, pranje novca, primanje mita i sve je to odbačeno," navodi Novalić.